Actualitate

Sex si droguri la Liceul de Arta?

Publicat: 01 mart. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sex si droguri la Liceul de Arta
1

• „Eu am colegi care iau droguri sau pastile ca Romparkin sau Codamina in combinatie cu bautura si apoi vad prin dulapurile scolii spiridusi si elfi”, spune Cristina, din clasa a X-a • „Daca te mai duci, uneori, la baie prin timpul orelor este posibil sa auzi elevi care intretin relatii sexuale prin cabinele de acolo. Mai astepti un pic si ii vei vedea iesind din baie, intrand in clasele lor, linistiti”, a afirmat Elena, eleva in clasa a X-a • „Sunt elevi frustrati cei care declara ca exista in liceu droguri, ca profesorii au ceva cu ei sau vin beti la ore. Fac parte dintre cei care nu se preocupa de scoala, au absente si chiulesc. Elita scolii munceste pe branci si aduce premii institutiei noastre”, a afirmat Dana Barnea, director al Liceului de Arte Octav Bancila • „Ceea ce ar trebui sa ne preocupe ar fi lipsa de fonduri si faptul ca nu avem cu ce intretine liceul”, a adaugat Marin Panzaru, director adjunct al Liceului de Arte

Actul I – Elevii
Ceea ce ii face pe copiii din ziua de astazi sa creada ca se maturizeaza si ca ii ajuta sa treaca mai repede prin viata sunt drogurile, bautura si nu in ultimul rand sexul. „Eu am colegi care iau droguri sau pastile ca Romparkin sau Codamina in combinatie cu bautura si apoi vad prin dulapurile scolii spiridusi si elfi”, spune Cristina din clasa a X-a. „In liceu la noi gasesti orice fel de elevi, de la copii de bani gata, care isi permit sa fumeze «iarba» sau persoane care intra pe furis in salile de sculptura ca sa mai lucreze cate un pic la vreun proiect pentru un amarat de 10. Sunt multi care se relaxeaza in acest fel”, mai afirma Cristina. La intrebarea cum se invata in acest liceu mi se raspunde nonsalant: „Daca vrei sa te distrezi poti sa vii linistit, nu e nici o problema. Bine, se mai si invata, dar depinde de clasele in care esti si de profesorii pe care ii ai. Sunt unii care sunt exagerati, cerand de la tine sa inveti lucruri care nu isi au rostul, in cantitate foarte mare. Sunt si profesori care vin beti la ore si care nu mai au controlul asupra clasei”. Mai la tot pasul, pe culoarele scolii, se aud voci acuzatorii ce injura profesorii in termeni duri. „Daca te mai duci, uneori, la baie prin timpul orelor este posibil sa auzi elevi care intretin relatii sexuale prin cabinele de acolo. Mai astepti un pic si ii vei vedea iesind din baie, intrand in clasele lor linistiti”, a afirmat Elena, eleva in clasa a X-a. Elevii din clasele mai mici sufera si ei de teribilismul celor mai mari. Sunt dati la o parte si sunt facuti raspunzatori de fapte pe care nu le-au comis. „Eu stau in camin cu o fata mai mare decat mine. Intr-o zi cand m-am intors in camera, colega mea a dat vina pe mine ca i-am stricat un aparat radio. Ii platesc acum cate 5 sau 10 lei de fiecare data cand imi cere, pe baza faptului ca i-am stricat radioul”, afirma Madalina, eleva in clasa a III-a.

Actul II – profesorii
„Nu am primit nici un fel de sesizare ca in scoala se vand sau consuma droguri. Daca ei se drogheaza in parc sau pe unde mai merg ei, treaba lor. In acest liceu exista tot timpul oameni care pazesc acest loc, elevii sunt tot timpul supravegheati, nu sunt de capul lor. Daca profesorii sunt mai lejeri, acest lucru se datoreaza faptului ca noi inglobam cinci scoli in una, si nu putem forta un copil sa invete atat de multe lucruri dintr-o data. Sunt elevi frustrati cei care declara ca exista in liceu droguri, ca profesorii au ceva cu ei sau vin beti la ore. Fac parte din cei care nu se preocupa de scoala, au absente si chiulesc. Elita scolii munceste pe branci si aduce premii institutiei noastre”, a afirmat Dana Barnea, director al Liceului de Arte Octav Bancila. „Dimpotriva, noi ne implicam in foarte multe campanii anti-fumat si anti-drog pentru a face constienti elevii de ceea ce reprezinta intr-adevar drogurile si de efectele care le au. Noi, profesorii, impreuna cu elevii, am facut doua filme care participa la un concurs la Bucuresti pentru a promova aceste campanii si am impartit fluturase in liceu. Ceea ce ar trebui sa ne preocupe ar fi lipsa de fonduri si faptul ca nu avem cu ce intretine liceul”, a mai adaugat Marin Panzaru, director adjunct al Liceului de Arte. Rusu Constantin, profesor de religie, declara ca totul nu este decat o greseala teribila si ca astfel de lucruri nu se petrec in interiorul liceului.

Actul III – Parintii
Parintii elevilor de la liceu, in special ai celor mici, se arata revoltati de aceste lucruri. „Adolescentii au prea multa libertate. Pe vremea mea, nici macar nu se lasau copiii sa fumeze. Acu` ei fumeaza cot la cot cu profesorii si asa ceva nu este normal. Educatia de acasa conteaza foarte mult. Eu incerc sa imi educ fetita sa nu ia nimic de la nimeni caci altfel isi poate strica viata”, a afirmat mama unei fetite din clasa a III-a. Cu cat li se repeta de mai multe ori cuvantul „nu”, cu atat mai mult ei sunt hotarati sa nu mai tina cont de acesta. „Fiecare generatie se schimba, aduce ceva nou, bun sau rau, nu conteaza. Ne schimbam de la o zi la alta, adoptand noi lucruri si lasandu-le pe cele vechi in spatele nostru”, afirma Andrei, elev in clasa a XII-a la Liceul National de Arta Octav Bancila.

Adauga un comentariu