Magazin

Sfatul medicului – Nu scoateti amigdalele!

Publicat: 02 oct. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfatul medicului - Nu scoateti amigdalele
1

• Amigdalele au un rol extrem de important in organism si medicii nu recomanda ca acestea sa fie scoase doar pentru o simpla durere in gat sau o inflamatie • Amigdalele sunt un organ de lupta impotriva infectiilor si au un sistem imunitar foarte bine definit, deoarece la nivelul lor se formeaza anticorpi • Medicii de specialitate sustin ca amigdalele se scot doar daca in urma unui puseu de amigdalita acuta, repetat pe parcursul a unu-doi ani, acestea nu se vindeca dupa administrarea unui tratament corect aplicat • Amigdalele se scot doar atunci cand devin un organ bolnav

Cu mai mult timp in urma, exista o moda, asa cum au denumit-o medicii, ca la orice durere in gat sau inflamatie sa fie scoase amigdalele. Indiferent de varsta, toata lumea mergea la medic si isi scotea amigdalele, fara a se tine seama de rolul de aparare pe care il au acestea in organism. Tocmai de aceea si in urma studiilor efectuate de medicii specialisti s-a constatat ca amigdalele creeaza anticorpi si organismul este aparat de orice infectie. „Amigdalele sunt organ de aparare prin sistemul imunitar pe care il au. Este primul organ care interzice patrunderea microbilor in organism, un organ de lupta impotriva infectiilor. La nivelul lor se formeaza anticorpi si, in acest fel, organismul se poate apara impotriva infectiilor. Pentru ca s-a dovedit acest lucru, scoaterea acestora se face in conditii mult mai restranse. Inainte exista un fel de moda, daca o putem numi asa, si la fiecare umflatura a amigdalelor, durere in gat, te duceai la medic si ti le scotea. Medicii din strainatate ajunsesera la un moment dat sa propuna ca amigdalele sa fie scoase imediat dupa nastere, dar datorita rolului de aparare al lor nu a fost acceptata aceasta idee „, a declarat prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sf. Spiridon.

Cand trebuie scoase amigdalele

Acum, medicul de specialitate ORL este cel care decide daca amigdalele unui pacient trebuie extrase. Una dintre conditiile indicate de medic pentru scoaterea lor este atunci cand un pacient, pe parcursul a unu-doi ani, face mai multe pusee de amigdalita acuta si, in urma unui tratament corect aplicat, boala nu dispare. „Sunt foarte multi pacienti pe care ii putem trata medicamentos si nu este nevoie sa le scoatem amigdalele. Acestea sunt scoase cand constatam ca au devenit un organ bolnav. Probele de laborator ne indica, de exemplu, o infectie cronica in organism si atunci este indicat sa extragem amigdalele. Inainte, de exemplu, o angina acuta se trata cu Penicilina, iar la finalul tratamentului se administra Moldamin. Acum, exista o gama variata de medicamente care le inlocuieste pe cele mentionate, iar operatia de scoatere a amigdalelor este evitata. Trebuie avut in vedere ca o amigdalita, fara simptome si netratata la timp, poate duce la afectiuni cardiace, reumatism, pentru ca exista un focar latent de infectie”, a spus seful Clinicii ORL.

Riscuri

Dupa scoaterea amigdalelor, gatul se largeste si exista o serie de complicatii care pot aparea. Persoana respectiva are usturime in gat, iar altii fac mai des faringo-laringite. Imediat dupa consumul unor bauturi reci sau la schimbarile bruste de temperatura, persoanele care si-au scos amigdalele sunt predispuse sa faca astfel de boli. „Indicatia noastra este aceea de a nu scoate amigdalele, decat daca este absolut necesar. Multi pacienti care si le-au scos au facut faringita si aveau usturimi cumplite in gat. Va dati seama ca dupa extractie locul ramane gol si gatul se largeste. Alti bolnavi dezvolta o sensibilitate la consumul de bauturi reci, condimente, schimbari bruste de temperatura. Asta variaza de la organism la organism. Am avut bolnavi care au venit la spital pentru ca nu mai suportau usturimea in gat, dupa ce le-au fost scoase amigdalele”, a declarat prof. dr. Vasile Costinescu.
N.R. – Organele se numesc amigdale, in timp ce boala poarta numele de amigdalita.

Tags:
Adauga un comentariu