Actualitate

Noua lege desfiinteaza asociatiile de proprietari

Publicat: 24 mart. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noua lege desfiinteaza asociatiile de proprietari
1

• Potrivit noii Legi a Asociatiilor de Proprietari, cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie, obligatoriu, sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens • „Pai eu de unde sa scot sute de milioane drept garantie? Eu nu-mi permit sa merg in concediu, iar ca sa dau atatia bani nu-mi pot permite”, a spus razand Luminita Popovici, cenzor

Noua Lege a Asociatiilor de Proprietari a trecut de votul Parlamentului pe data de 6 martie si urmeaza sa fie promulgata de presedinte. Potrivit reprezentantilor asociatiilor de proprietari, daca noua Lege a Asociatiilor de Proprietari va fi aprobata, actul normativ nu va face decat sa ingreuneze situatia in ceea ce priveste administrarea imobilelor. Practic, daca se vor pune in aplicare noile prevederi, structurile de conducere ale Asociatiilor de Proprietari vor disparea. Asta deoarece cenzorii, presedintii si administratorii se tem de noile prevederi. De exemplu, potrivit noii legi, cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie, obligatoriu, sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei. „Pai eu de unde sa scot sute de milioane drept garantie? Eu nu-mi permit sa merg in concediu, iar ca sa dau atatia bani nu-mi pot permite. Este o aberatie! Las miliardarii sa-mi tina mie locul”, a spus razand Luminita Popovici, cenzorul Asociatiei de Proprietari Nicolina A2. Trebuie mentionat ca cenzorii au obligatia de a verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor asociatiilor, verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli si verifica gestiunea financiar-contabila.

Administratorii sunt ingroziti

Una dintre principalele modificari care sunt prevazute in lege se refera la obligarea locatarilor sa-si intretina imobilele si sa le reabiliteze termic. Daca nu reabiliteaza termic imobilul, nu il intretin sau neglijeaza sa-si inlocuiasca instalatiile interioare acolo unde este cazul, locatarii risca sa fie amendati de catre asociatie. „Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri. In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale”, precizeaza actul normativ. O alta modificare aparuta in noua lege ce urmeaza a fi aprobata este cea de a constitui un fond de reparatii. In caz contrar, primarii sau institutiile abilitate pot percepe amenzi de la 500 la 300 RON locatarilor care nu respecta noua lege. „Intr-un fel este bine ca obliga locatarii sa-si reabiliteze blocurile mai ales acolo unde au bulina. Parerea mea este ca dupa ce aceasta lege va fi aprobata, foarte multi administratori, presedinti de asociatii si cenzori vor renunta la functiile lor deoarece noua lege este prea riguroasa. Vom vedea ce se va intampla. Eu unul nu cred ca voi renunta la functie”, a spus Cornel Luca, administratorul unei asociatii de proprietari. Administratorii vor fi atestati de primar printr-o hotarare a Consiliului Local. Astfel, daca in prezent in municipiul Iasi sunt peste 2000 de asociatii, iar numarul loc este intr-o continua crestere, sedintele Consiliului Local vor fi ocupate mai tot timpul de atestarea administratorilor. Mai mult, candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si sa aiba cazierul judiciar curat.

Adauga un comentariu