Bizar

Comoara ascunda de sub orasele din Ardeal, de care nu stim sa profitam. In alte tari aduce milioane de euro

Publicat: 20 iun. 2018

O comoara zace sub o parte din Romania, Serbia si Ungaria. In timp ce vecinii nostri scot bani buni din turismul balnear, noi cam batem pasul pe loc. Tara noastra este a treia din Europa ca potential geotermal, dar nu exploateaza nici macar 1% din aceste ape, care au beneficii balneo-terapeutice si pot fi folosite si pentru incalzirea locuintelor.

Un caz fericit, in care autoritatile au investit sa extraga apa termala din pamant, gasim in Oradea. Aici a fost construit un aqua-parc, plin mereu de turisti. Acestia spun ca e mai ieftin ca in Ungaria. Aqua-parcul a costat aproape 20 de milioane de euro, jumatate bani europeni nerambursabili. Anul trecut, afacerea a scos un profit de 1 milion de euro, dupa ce a fost vizitata de 300 de mii de turisti.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: “Avem avantajul resursei de apa geotermala si aceasta resursa trebuia pusa in valoare. Profiturile sunt apoi transferate in investitii in pietele din oras si intr-un nou aquaparc in zona Iosia.” Si municipiul Arad zace pe aceeasi punga de apa termala. La fel sunt situate dealtfel toate orasele si localitatile din vestul tarii, dar si din estul Ungariei si vestul Serbiei. Vecinii insa profita mai mult decat noi de aceasta comoara a naturii.

Prof. dr. Marcel Rosca, prodecanul Universitatii Oradea: “Zacamantul se considera de extindere infinita si acopera o suprafata mult mai mare decat in Romania, in Ungaria.” In Arad, autoritatile au promis inca din 2015 ca vor exploata apa termala si vor construi un aqua-parc. Au cheltuit atunci 50 de mii de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Apoi lucrarile s-au oprit si nici acum nu a inceput ridicarea complexului cu proprietati balneo-terapeutice. Este gata doar un strand, cu apa normala.

Mare succes au insa vecinii. Mai ales Ungaria, tara care detine locul 1 in Europa in valorificarea apelor termale. Localitatile din est – Szeged, Mako si Gyula, situate la mai putin de o ora de Arad, sunt renumite pentru turismul balnear. Statiunea Hajduszoboszlo, aflata la o ora distanta de Oradea, s-a dezvoltat si ea uimitor in ultimul deceniu.

Zeci de mii de romani isi petrec anual vacantele sau week-end-urile in aceste locuri, ale caror site-uri de prezentare sunt traduse inclusiv in limba noastra. Sarbii au construit si ei, la 140 de kilometri de Timisoara, cel mai mare centru SPA din Balcani. Acesta cuprinde mai multe bazine interioare si exterioare, cu tobogane, bungalouri pe apa si restaurante. Investitiile se ridica la aproape 8 milioane de euro, dar proiectul este construit strategic – la distante aproximativ egale de granitele din estul tarii, tocmai ca sa atraga mai multi turisti din statele vecine.loading...

Adauga un comentariu