Info Turism

Comoara din Delta Dunării pe care nu știm să o exploatăm

Publicat: 06 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comoara din Delta Dunării pe care nu știm să o exploatăm
Comoara din Delta Dunării

Comoara din Delta Dunării. Chiar dacă avem o comoară delicioasă în apele Deltei Dunării, nu suntem în stare să facem mai nimic cu ea. Pescarii din rezervaţie au voie să prindă anual 50 de tone de raci, dar în 2019 au adus la mal mai puţin de o tonă.

Raci din importuri

În lipsa racilor româneşti, cu o carne dulce şi sănătoasă, foarte ceruţi de clienţi, restaurantele şi magazinele sunt obligate să apeleze la importuri.

Spre exemplu, la Tulcea, oraşul de intrare în Delta Dunării, mai găsim raci de vânzare doar în câteva pescarii. Costa între 20 şi 27 de lei kilogramul. De cele mai multe ori se vând repede pentru că sunt foarte ceruţi de clienţi.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată însă că de cele mai multe ori, crustaceele din farfurie sunt din import. Iar în cazul racilor, cei mai mulţi ajung în România, vii, tocmai din însorită Grecie.

Poate şi din cauză că pescarii noştri au reuşit până în luna noiembrie a acestui an să captureze mai puţin de doi la sută din cota de 50 de tone stabilită de Institutul de Cercetare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultura Galaţi.

Cătălin Tibuleac, guvernator ARBDD: „Din păcate, industria de prelucrare a peştelui în Tulcea nu mai este atât de dezvoltată cum era în urmă cu 15-20 de ani.”

Pescarii nu ajung însă cu marfa direct la consumator. Fără ajutor de la stat şi fără o bursă a peştelui care să regleze preţurile, oamenii sunt prinşi într-un lung şir de intermediari. Iar preţul unui kilogram de raci creşte uneori şi de patru ori.

Mircea Pascale, preşedintele Asociaţiei de Pescari: „Ei sunt plătiţi acum la pescar cu 12-15 lei, iar societăţile comerciale de profil vând kilogramul de raci cu 20 de lei.”

Mai departe, intermediarii cresc preţul şi în multe pescarii din Bucureşti. Raciise dau şi cu 40 de lei kilogramul. Pentru că nu au o filieră constantă de livrare, multe supermarketuri aduc racii vii din import, mai ales din Grecia.

Comoara din Delta Dunării. Marfă pe care nu o exploatăm

Cert este că, deşi avem o marfă căutată, nu suntem în stare să o exploatăm.

Într-o tavernă din Iaşi specializată în preparate cu raci, o porţie de 450 de grame costa în medie 49 de lei şi săptămânal se vând peste 120 de kilograme.

Un rac bun de consum trebuie să cântărească cel puţin 50 de grame, iar ca să ajungă la această greutate îi ia cam doi ani.

Alexandru Bodea, proprietar restaurant: „Racul din România e cea mai pură specie de rac, în Europa. Nimeni nu a dorit să investească şi să facă cumva să creştem producţia de raci în România. Cu racii pe care îi avem am putea să acoperim necesitatea şi să exportăm cantităţi frumoase.”

De la raci se mănâncă doar coada, curăţată de platoşa de solzi şi puţină carne de pe cleşti.

Adauga un comentariu