Secretele istoriei

Comoara URIASA, ingropata de comunisti in Romania

Publicat: 08 ian. 2015
3

Ada Kaleh (din limba turca Ada Kale, insemnand Insula Fortareata) a fost o insula pe Dunare, acoperita in 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Portile de Fier I. Insula se gasea la circa 3 km in aval de Orsova si avea o dimensiune de circa 1,7km lungime si circa 500m latime. Era populata de circa 600 de turci.

Insula a fost locuita inca din Antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie ca lungimea insulei este de 200 de stadii, ingusta, plina de maslini si de vita salbatica.

Prima atestare documentara este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificatiile banatene, care vorbeste despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscuta ca Ada Kaleh.

Vezi si Ultima primavara pe Ada Kaleh 1968 – VIDEO

Din cauza pozitiei strategice a insulei, in conflictul Imperiului Habsburgic cu cel Otoman insula Ada Kaleh a avut o importanta deosebita. In anul 1689 armata austriaca a construit o fortareata impotriva Imperiului Otoman. In urmatoarele decenii, ocupatia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori intre Austria si Imperiul Otoman.

Vezi si Istoricul insulei Ada Kaleh

In urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a ramas permanent turcilor, cu scurte intreruperi temporare in favoarea austriecilor intre anii 1789 si 1791. Uitata la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada-Kaleh a ramas posesiune turca aflata sub ocupatie austro-ungara pana in anul 1918/1920, cand a devenit teritoriu romanesc.

Majoritatea populatiei insulei era de origine turca. Inaintea crearii lacului de acumulare de la Portile de Fier, principalele obiective istorice de pe insula au fost demolate. Incercarea recladirii lor in aval pe insula Simian in anii urmatori, a fost insa fara succes, majoritatea locuitorilor preferand sa se mute in alte regiuni ale Romaniei (de ex. Dobrogea) sau sa emigreze in Turcia. Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost insa abandonata.

Adauga un comentariu