Evenimente culturale

„Comorile” ascunse din Casa Memoriala George Enescu de la Liveni

Publicat: 26 mai 2015
3
Casa Memoriala George Enescu” din localitatea Liveni din judetul Botosani reprezinta, fara nicio indoiala, un punct de reper pentru orice om de cultura, in general, si pasionat de muzica, in mod special.

Desi greu accesibil din cauza pozitiei geografice, dar si din cauza infrastructurii proaste, muzeul de la Liveni adaposteste adevarate ‘comori‘ care amintesc de personalitatea si opera marelui muzician roman.

Alaturi de pianul, vioara jucarie, trusa de culori pentru desen si mai multe desene facute de copilul George Enescu, in muzeu dainuie cartile de onoare completate de-a lungul timpului de marile personalitati care au trecut pragul casei. 

Mii de mesaje de apreciere, scrise in limba romana, dar si in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza sau rusa, confirma dragostea de care Enescu s-a bucurat si se bucura nu doar in Romania, ci oriunde in lume, scrie agerpres.ro.
Personalitati ale vietii publice din Romania, dar si simpli turisti, romani sau straini, si-au exprimat, in aceste carti de onoare, sentimentele fata de Enescu, dar si emotiile generate de vizita la Liveni.

Vezi si Cetatea Vidinului si legenda Babei Vida

Pe 2 iulie 1992, in Casa Memoriala ”George Enescu” intra, pentru prima data, presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu. Contactul cu marele muzician pare sa il fi coplesit.

Vezi si Castelul Kornis din Cluj – FOTO

‘La numele lui Enescu si pe locurile copilariei sale vibreaza orice inima de roman, Enescu fiind simbolul geniului muzical al poporului nostru’, scria, atunci, Ion Iliescu

In mai 2002, soprana Mariana Nicolescu si-a exprimat, la randul ei, ‘Un gand plin de o imensa emotie’, desenand, totodata, in cartea de onoare, un portativ pe care a asezat cheia sol si o nota muzicala.

De asemenea, pe 6 noiembrie 2014, fostul ministru al Culturii Razvan Theodorescu si-a manifestat si el respectul fata de Enescu, notand: ‘Cu bucuria de a trece prin acest loc sacru’.
Personalitatea lui Enescu pare sa fi fost extrem de puternica pentru multi alti turisti care au ajuns la Liveni. ‘George Enescu: singurul OM care nu imi va permite niciodata sa uit ca sunt roman!’, a scris unul dintre vizitatorii Casei Memoriale.

Casa de la Liveni, situata la 50 de kilometri de municipiul Botosani si la 15 kilometri de municipiul Dorohoi, a reprezentat pentru Enescu ”casa visurilor”, locul in care a reusit sa compuna prima sa opera pentru vioara si pian, ‘Tara Romaneasca’, la varsta de doar cinci ani. Tot acolo, in casa parinteasca, Jurjac, cum il alintau parintii, a compus si ‘Poema Romana’ in 1894.

Locul in care acum 133 de ani se nastea marele geniu al muzicii romanesti a devenit, din 1957, Casa Memoriala ”George Enescu”, administrata de Muzeul Judetean de Istorie.

Adauga un comentariu