Eveniment-Social

Compartimentul de celule stem prinde contur! La Iasi se va infiinta al patrulea centru de transplant din tara

Publicat: 20 dec. 2015
1

Sfarsitul de an va aduce compartimentul de celule stem hematopoietice din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iasi in stadiu final. Lucrarile sunt pe ultima suta de metri, urmand ca la inceputul anului viitor sa poata fi intocmit dosarul cu toate aprobarile, pentru a putea fi trimis la Agentia Nationala de Transplant.

„Suntem aproape la final cu lucrarile pentru amenajarea spatiului in care este Compartimentul de celule stem hematopoietice. Se monteaza camerele curate, facem curatenie, pana la sfarsitul anului terminam de amenajat spatiul. Dotarile sunt achizitionate si vor fi aranjate si montate in spatiul respectiv dupa sarbatorile de iarna”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului de Oncologie. Cand totul va fi aranjat, conducerea unitatii spitalicesti va anunta Sanepidul, pentru a putea face vizita necesara pentru a putea elibera avizul sanitar.

Citeste si: Caravana IRO promoveaza donarea de celule stem la Iasi

„Cu personalul existent si in baza procedurilor operationale pe care noi le scriem, prin care aratam cum se desfasoara activitatea, vom face dosarul. Probabil la sfarsitul lunii ianuarie, trimitem dosarul la Agentia Nationala de Transplant”, a completat managerul. Compartimentul de transplant va avea o disponibilitate de sase paturi. Acesta trebuie sa aiba camere sterile, cu un anumit circuit al aerului si unde nu se afla saloane obisnuite, ca in alte spitale.

„Un pacient care face un astfel de transplant ocupa locul de spital o perioada lunga de timp, pana cand iese la liman si se reia formarea sangelui si dupa aia vine doar la vizite. Locurile alea sunt limitate, nu e ca un spital oarecare. Sunt cazuri cand poti sa ii gasesti pacientului un donator, dar sa astepte pana sa faca transplantul pentru ca nu este loc”, a precizat si conf. dr. Elena Albu, specialist in hematologie al IRO. In prezent, centre de transplant pentru celule stem hematopoietice sunt in Bucuresti, Timisoara si Targu Mures. Un astfel de centru in zona Moldovei ar fi al patrulea in tara si ar insemna o sansa extrem de mare pentru bolnavii de leucemie sau alte afectiuni grave ale sangelui.

Adauga un comentariu