Actualitate

Compatibilitate uimitoare. Un barbat din Germania a facut un gest de milioane pentru o ieseanca – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 mart. 2014

@ Este singura ieseanca care a primit aceasta veste in cele mai grele clipe @ Un german s-a transformat peste noapte in ingerul ei pazitor @ Nu s-au vazut niciodata fata in fata, dar intre cei doi s-a produs o legatura incredibila @ Dupa sase luni petrecute in Israel, ieseanca s-a nascut a doua oara @ Pentru astfel de minuni, primul pas s-a facut la Iasi

Un neamt a reusit sa faca un gest incredibil pentru o ieseanca, aflata la capatul puterilor. Chiar si in prezent, a ramas un anonim care a fost partas la o adevarata minune. In iunie 2011, ieseanca a intrat intr-o cursa contracronometru pentru viata. Un diagnostic teribil a facut-o sa puna in mod firesc intrebarea „cat mai am de trait?”. Un barbat din Germania s-a transformat, fara sa aiba habar, in ingerul pazitor al unei iesence. Din vara anului 2012, s-a stabilit intre ei o legatura incredibila, fara sa se vada niciodata fata in fata. Elena Grierosu, in varsta de 57 de ani, poate spune ca s-a nascut pentru a doua oara. Totul s-a petrecut in Israel, in clinica unde a stat in jur de 6 luni. Ieseanca a fost diagnosticata cu leucemie acuta in iunie 2011. Medicii i-au dat putine sanse si pentru a-i mai prelungi viata cu cateva luni, au indrumat-o spre chimioterapie. Durerile insuportabile au pus-o de multe ori la pamant, dar nu a renuntat niciodata. Propunerea unui medic i-a adus speranta in suflet.

Citeste si: Campanie importanta pentru donarea de celule stem la Iasi – UPDATE FOTO,VIDEO

I-a salvat viata un neamt anonim

Un dosar stufos cu documente si formulare a ajutat-o sa obtina aprobarea din partea medicilor din Israel si decontarea din partea statului roman. „Am fost diagnosticata cu leucemie si am intrat foarte repede la chimioterapie. Nici macar medicii nu mai credeau ca am sanse sa rezist. Deja ma gandeam la ce lucruri mai am de facut in timpul ramas, pana sa inchid ochii pentru totdeauna. Medicul curant mi-a vorbit despre posibilitatea transplantului de celule stem. Nu stiam absolut nimic despre aceasta procedura. M-am informat pas cu pas si mi-am facut dosarul care a fost aprobat foarte repede. Statul roman a platit pentru mine 108.000 de euro. Din pacate am fost nevoita sa plec in Israel pentru transplant. In august 2012 am fost programata la clinica. Despre donator nu stiu decat ca este un barbat din Germania, cu grupa de sange B3. Restul datelor sunt confidentiale, dar ma rog in fiecare seara pentru el la Sf. Nectarie”, a povestit Elena. Alaturi de ieseanca a plecat in Israel si sotul ei. A stat timp de sase luni cu ea langa patul de spital si a incurajat-o mereu. Femeia isi aminteste ca a fost nevoita sa treaca prin clipe groznice cand s-a lovit de obstacole financiare. A avut nevoie de aproximativ 12.000 de euro pentru a-si asigura cazarea si transportul cu avionul.

Citeste si: Donare de celule stem la Iasi. Intreaga procedura, explicata pas cu pas

Si-a scos casa la vanzare si a fost umilita

A muncit ca functionara intr-o banca si posibilitatile materiale erau reduse. Si-a scos la vanzare casa din Visani, dar s-a lovit de rautatea oamenilor din jur. „Transplantul de celule stem a fost decontat de stat, dar au fost cheltuieli uriase cu cazarea, hrana si transportul cu avionul. Am decis sa vindem casa, dar am dat peste oameni fara scrupule. Stiau ca sunt bolnava si am nevoie urgenta de bani si din acest motiv imi oferea un pret de mizerie. Profitau de situatia mea pentru a scoate ei un pret bun si imi fluturau banii in fata. Am facut un credit in banca, m-au ajutat colegii si prietenii si am facut fata. Am stat in clinica din Israel sase luni pentru tratamentul de dupa transplantul de celule stem. Costurile erau mult mai mici, daca puteam face asta in Iasi, iar banii pe care i-a dat statul pentru mine puteau salva inca doi sau trei pacienti. Conditiile de la Institutul de Oncologie sunt mult mai bune decat cele din spitalul din Israel. Avem medici foarte buni si ar fi un real succes obtinerea acreditarii pentru transplant la Institutul de Oncologie. Chiar si acum, trebuie sa merg o data la trei luni la Bucuresti pentru o simpla analiza, cand s-ar putea face foarte usor si in Iasi”, a mai spus Elena. Medicii din Israel au mentinut legatura cu donatorul din Germania. In urma analizei markerilor care determina compatibilitatea s-au gasit trei posibili donatori.

Citeste si: Studentii au ocazia sa devina donatori de celule stem

Elena se afla printre cei mai norocosi 21 de romani

Neamtul a avut compatibilitatea cea mai mare, iar corpul Elenei a asimilat foarte bine celule stem. Practic, procedura de afereza s-a efectuat in Germania, iar celulele stem au ajuns in Israel in 24 de ore, unde au fost transplantate Elenei. Nu este o procedura dureroasa, fiind asemenea unei transfuzii de sange, dar cu efecte miraculoase. Barbatul din Germania a reusit sa salveze viata iesencei diagnosticata cu leucemie, care a fost indrumata pas cu pas de dr. Burcoveanu din Sectia de Hematologie a Institutului de Oncologie. Pana in prezent au fost transplantati 21 de pacienti cu donatori furnizati de registre internationale, iar Elena este ieseanca care a avut norocul de a-si gasi un donator compatibil in Germania. Institutul de Oncologie a dat startul campaniei „Doneaza speranta”, un prim pas pentru sansa la viata a pacientilor cu leucemie. In prezent, in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem sunt 9.528 de persoane. Sunt prea putini, comparativ cu alte state europene. Elena este doar un exemplu de curaj si noroc. In Sectia de Hematologie sunt zeci de pacienti care se zbat pentru a trai, iar sansa lor poate insemna transplantul de celule stem.

Comentarii
  • Felicitari doamnei, este o luptatoare, interviul acesta ar trebuie sa dea sperante multor persoane diagnosticate cu aceasta boala.Sanatate multa si Doamne ajuta!

  • Multa sanatate ! si incredere in tine .
    Si eu ma gasec in aceasi situatie ca si domna de mai sus am primit aceste celeule ancestrale stem tot din Germania de la un barbat . Am fors diagnosticat 2009 cu leucemie AML . Sint in viata si multumesc germanului pentru donatia de aceste celule germanului care mi-a salvat viata .

Adauga un comentariu