Actualitate

Compensarea promisă de Guvern nu îi convinge pe benzinari. Aceştia cred că vor fi păcăliţi precum cei din energie

Publicat: 24 iun. 2022
barbat alimentand la pompa
Acest mecanism de compensare promis de Guvern este apropae identic cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale

Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de Guvern privind preţul carburanţilor şi anume compensarea a 50 de bani pe litru la pompă. Benzinării nu au avut o reacţie oficială până acum, pentru că aşteaptă ca autorităţile să facă public ;i modul în care se va aplica mecanismul.

Din declaraţiile premierului Nicolae Ciucă s-a înţeles că este vorba despre un pachet de compensare în valoare de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Benzinării nu sunt convinşi de compensarea promisă de Guvern

Acest mecanism de compensare promis de Guvern este apropae identic cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale. Cu toate că în legislaţia de la energie este precizat că furnizorii trebuie să-şi primească banii de la stat în termen de 30 de zile, în realitate statul a întârziat cu lunile, primii bani fiind decontaţi abia în lunile aprilie-mai pentru luna noiembrie.

În tot acest timp, companiile au fost nevoite să se împrumute la bănci şi nici acolo nu mai găseau bani, pentru că sistemul bancar ajunsese supraexpus la sectorul energetic.

Revenind la preţul carburanţilor, reprezentanţii companiilor petroliere se tem acum că vor păţi acelaşi lucru ca şi furnizorii de energie.

“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au declarat oameni din sectorul petrolier.

De asemenea, Virgil Popescu a anunțat că au fost depuse 668 de aplicaţii pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Plafonarea preţului la carburant ar putea conduce la penurie

Altă nemulţumire a companiilor petroliere este că nu li s-a cerut părerea şi nu au fost consultaţi de niciun fel cu privire la măsurile care ar trebui aplicate pentru reducerea preţului la carburant.

“O măsură care ar duce automat la scăderea preţului la pompă ar fi reducerea TVA. Noi am fi aplicat acest lucru la pompă în secunda doi, dar nimeni nu ne-a întrebat asta”, mai spun cei din domeniu.

Întrebaţi dacă există riscul că eventual, operatorii din sector să crească preţul la pompă pentru a primi acea compensare de la stat, experţii din industria petrolieră au precizat că acest lucru s-ar vedea imediat, întrucât pe această piaţă există, ca preţ de referinţă, cotaţiile produselor petroliere, atât la benzină, cât şi la diesel.

“Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România”, au mai spus reprezentanţii din sector.

Totodată, experţii amintesc de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, unde plafonarea preţului a dus la penurie. Companiile petroliere aşteaptă că zilele următoare să fie definitivat şi publicat mecanismul anunţat de Guvern privind compensarea promisă, pentru a veni cu reacţii şi propuneri oficiale.
Comentarii
Adauga un comentariu