News Flash:

Competitie dura pentru functia de decan al Baroului de avocati

13 Mai 2003
2025 Vizualizari | 0 Comentarii
•Patru avocati vor lupta, umar la umar, pentru a ocupa fotoliul de decan al Baroului Iasi •Cei patru sunt: Costel Barzoi, Emil Gheorghe Gagiu, Alfred Tapliuc si Adrian Ioan Mogos •Avocatul Mogos si-a depus candidatura pentru un al doilea mandat de decan •Reputatul penalist Narcis Giurgiu a renuntat intre timp la candidatura, din motive personale •Alegerile se vor desfasura prin vot secret iar noile numiri vor fi validate de catre o comisie speciala, aprobata de Adunarea Generala a Baroului

Vineri, 16 mai 2003, in jurul orei 14.00, in incinta Teatrului "Luceafarul", in jur de 400 de avocati ieseni isi vor desemna prin vot secret noul decan. In cadrul unei sedinte extraordinare a Baroului Iasi, vor fi alesi si avocatii care vor face parte din Comisia de Disciplina a institutiei, Comisia de cenzori precum si delegatii la Congresul Uniunii Avocatilor din Romania (UAR). Pentru functia de decan al Baroului si-au depus initial candidatura un numar de cinci avocati ieseni, insa unul dintre acestia, este vorba de reputatul penalist Narcis Giurgiu, a renuntat la candidatura din motive personale. Astfel, lupta pentru fotoliul de decan al Baroului Iasi se va duce intre patru avocati, si anume: Costel Barzoi, Emil Gheorghe Gagiu, Alfred Tapliuc si Adrian Ioan Mogos. Avocatul Mogos candideaza pentru al doilea mandat de decan, primul expirandu-i pe data de 15 mai, chiar inainte cu o zi de organizarea alegerilor. Cele mai mari sanse la sefia Baroului le au avocatii Emil Gagiu si Adrian Mogos, lupta finala ducandu-se pana la urma intre cei doi.

Consilierii

Pentru functia de consilier in structura Baroului si-au depus candidatura un numar de 35 de avocati. 12 avocati si-au depus candidatura pentru Comisia de Disciplina a Baroului, iar 8 avocati candideaza pentru functia de delegat la Congresul Uniunii Avocatilor din Romania (UAR). Printre acestia se numara Marieta Volovat, Tereza Duca, Adrian Gosler si Doina Stupariu, aparatori care fac parte din elitele Baroului Iasi. Cei care candideaza pentru Comisia de Cenzori a Baroului sunt: Constantin Irimia, Cristina Olteanu, Carmen Tanasevici si Viorica Tomescu. Pentru Comisia de Disciplina a Baroului Iasi si-au depus candidatura 12 avocati, printre acestia numarandu-se Iolanda Boti, Aurel Balta, Dorina Mariana Razusi, Ana Diaconescu, Viorica Platica, Gheorghe Barbarasa, Mircea Serban sau Simona Miruna Curecheriu. "Mi-am depus candidatura pentru al doilea mandat, deoarece consider ca mai sunt inca multe de facut pentru binele acestei institutii. Avocatii reprezinta o categorie electorala cu totul speciala. Nu este un electorat eterogen deoarece fiecare dintre avocati in parte reprezinta o personalitate in breasla. Fiecare avocat in parte stie cine ar fi mai nimerit sa conduca destinele institutiei. Suntem un colectiv unde tineretea este predominanta, avocatii tineri avand prestatii promitatoare si de inalta tinuta", a precizat decanul Baroului Iasi, avocatul Adrian Mogos.

Istoria Baroului Iasi

Adunarea Generala a Baroului Iasi isi alege o data la patru ani, prin vot secret, noul decan, consilierii, membrii Comisiei de Disciplina si pe cei ai Comisiei de Cenzori. In ultimii 30 de ani destinele Baroului iesean au fost conduse de personalitati de marca din domeniul dreptului si de reputati profesori de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Al. Ioan Cuza". In anii '70, Baroul purta denumirea de Colegiul de Avocati al Judetului, acesta cuprinzand Biroul colectiv din Iasi si Biroul din Pascani. La data mentionata, Colegiul de avocati era condus de profesorul Vasile Negru, unul dintre cei mai mari specialisti in Dreptul civil de la Facultatea de Drept din Iasi. Dupa moartea profesorului Negru, in 1976, fraiele Colegiului de Avocati din Iasi au fost preluate de un mare si ilustru doctor in drept, Grigore Teodoru, seful Catedrei de Drept Penal. Profesorul Teodoru a detinut functia de decan pana la pensionare, care s-a petrecut in anul 1988. Dupa aceasta data si pana la Revolutia din decembrie '89, fotoliul de decan al Colegiului a fost ocupat de profesorul Constanta Radu. Primul decan al Baroului Iasi, ales intr-un cadru democratic dupa Revolutia din decembrie, a fost avocatul Constantin Rotaru, care a detinut aceasta functie pana in anul 1999. Avocatul Rotaru a fost reales si dupa patru ani de zile, fiind in fruntea Baroului pe perioada a doua mandate, adica opt ani. In perioada 1994 - 1998, functia de prodecan a fost detinuta de avocatul Adrian Mogos. In momentul expirarii celui de-a doilea mandat al lui Rotaru, Adrian Mogos a fost ales cu majoritate de voturi in functia de decan al institutiei, tot pe o perioada de patru ani. Mandatul avocatului Mogos expira pe data de 15 mai 2003, chiar cu o zi inainte de organizarea alegerilor.
Nicu SAMSON
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014138 (s)