News Flash:

Compiata - Primarie un "duel" care se poate prelungi la nesfirsit

22 Noiembrie 1999
855 Vizualizari | 0 Comentarii
•Curtea de Apel Galati va pronunta astazi o noua decizie

Litigiul dintre SC Compiata SA si Primaria municipiului Iasi, in ceea ce priveste dreptul de administrare al pietelor agroalimentare din Iasi dateaza de ani de zile. Luind-o pe firul strict istoric, SC Compiata s-a constituit ca societate pe actiuni in 1991, in urma unei decizii a prefectului judetului Iasi, prin transformarea fostei Administratii de Piete ce functiona pe linga Comitetul executiv al Consiliului Local Iasi. Astfel, in baza Legii nr.15/1990, bunurile aflate in administrarea sa la data infiintarii au trecut in proprietatea societatii nou infiintate, capitalul social fiind ulterior arondat catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Fondul Proprietatii Private (FPP), in cotele prevazute de lege; in 1995, societatea a fost privatizata integral. Problemele au aparut in momentul in care Primaria municipiului Iasi a decis ca administrarea pietelor agroalimentare trebuie facuta de autoritatile locale, la data de 13 ianuarie 1997 ocupind in forta platoul pietei din cartierul Alexandru cel Bun. La sfirsitul anului 1998, Curtea de Apel Galati pronunta doua hotariri irevocabile (Decizia civila nr.1120/R, din 28 octombrie 1998, si nr. 1362/R, din 27 noiembrie 1998), prin care dispunea ca Primaria Iasi sa "lase in deplina posesie si pasnica folosinta piata agroalimentara din cartierul Alexandru cel Bun, impreuna cu toate dotarile si utilitatile existente" societatii comerciale Compiata SA. Cu toate acestea, la aproape un an de la pronuntarea celor doua hotariri, acestea nu au fost puse in aplicare. Intre timp, piata agroalimentara din cartierul Alexandru cel Bun a cunoscut un amplu proces de modernizare, vechile cladiri, apartinind SC Compiata, fiind darimate fara acordul proprietarului.

Dmolarea cladirilor - obiectul unui alt proces

Demolarea cladirilor de pe raza pietei agroalimentare din cartierul Alexandru cel Bun a constituit, intre timp, obiectul unui nou proces intre SC Compiata SA si Primaria municipiului Iasi. Acest proces a ajuns din nou la Galati, Curtea de Apel urmind a hotari de partea cui este dreptatea. Cu toate acestea, ultimul termen, care trebuia sa se judece pe 16 noiembrie, a fost aminat pentru inca o saptamina. "Motivul acestei aminari a fost destul de bizar", a precizat directorul SC Compiata SA, Vasile Zlate. "Practic, nici un judecator nu a vrut sa judece acest caz, deoarece toti cei prezenti marti in completul de judecata al Curtii de Apel Galati fusesera implicati deja in alte procese dintre societatea noastra si Primarie. Cum nu a fost gasit nici un judecator care sa poata judeca aceasta cauza, s-a hotarit o noua aminare, pentru data de 22 noiembrie "(n.r. - adica astazi). In cazul in care instanta de judecata va da astazi cistig de cauza SC Compiata, Primaria municipiului Iasi va trebuia sa plateasca despagubiri acestei societati.

Compiata pregateste un nou proces

La numarul impresionant de procese in care sint implicate la ora actuala Compiata SA si Primaria, ca parti directe, in scurt timp este foarte posibil sa se mai adauge inca unul. "De data aceasta este vorba despre piata agroalimentara situata in Bulevardul Independentei. Primaria a eliberat acel teren, fara a fi insa proprietara materialelor pe care le-a ridicat, in 1993 fiindu-i achitata pentru acestea suma de 12,42 milioane de lei, de catre Directia de Telecomunicatii Iasi", a precizat Vasile Zlate. Eliberarea terenului, care a constituit fostul amplasament al pietei agroalimentare din Bd.Independentei, in toamna acestui an, s-a facut fara acordul proprietarului acelui teren, Iolanda Teitler, Primaria riscind la acea data un proces intentat pentru incalcarea proprietatii.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014690 (s)