Calatorii

Complexul rupestru Basarabi Murfatlar

Publicat: 11 feb. 2012
9

Descoperit pe 11 iunie 1957, in urma unor lucrari de extindere a zonelor de exploatare a cretei, Situl arheologic Basarabi Murfatlar se afla la o distanta de 15 km de litoralul Marii Negre, pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu, acum Canalul Dunare – Marea Neagra. Este alcatuit din camere si galerii, fiind sapat intr-un deal de creta situat in apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi.

In 1961, monumentele au fost preluate de Institutul de Arheologie, conducandu-se din nou sondaje si degajandu-se bisericile B3 si B4, pentru ca intre 1 august si 28 decembrie 1961 santierul sa fie din nou condus de Directia Monumentelor Istorice. In urma celor doua campanii din anul 1961 au fost scoase la iveala locuinte de suprafata construite pe umplutura de steril, un mic cimitir aferent, vetre de foc, fragmente ceramice, precum si 10 schelete de oameni si animale.

In timpul campaniei din 1962, au fost degajate alte doua bazine ale carierei de creta, pe ale caror pereti au fost descoperite cruci. Cu acest prilej au fost identificate alte patru locuinte de suprafata si doua asezate pe umplutura de creta a carierei. Din pacate, nici-una din aceste locuinte nu se mai pastreaza in ziua de azi. Singurele urme ale sapaturilor din 1962 sunt fotografiile uneltelor de fier gasite cu acel prilej (sase topoare sau tarnacoape, un amnar, un cui de fier si trei cutite). Lucrarile de consolidare si conservare au continuat, dar au fost intrerupte intr-un final din lipsa de fonduri. Starea actuala a complexului este una de deteriorare grabnica.

Din galeriile E au ramas doar peretii coscoviti, iar in bisericile B1, B3 si B4, precum si in camera C1, peretii se exfoliaza. Constructia de protectie nu a fost incheiata, ea acopera un sfert din complex (partea de SV) si nu permite aerisirea.

 

Adauga un comentariu