Boli si tratamente

Complicatiile fibrilatiei atriale

Publicat: 01 sept. 2011

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac care provoaca batai neregulate si rapide ale inimii. Aceasta tulburare de ritm poate fi permanenta sau poate aparea in accese paroxistice care pot fi reduse spontan sau cu tratament. Fibrilatia atriala diminueaza capacitatea de functionare a inimii care-si efectueaza cu dificultate munca de pompa, astfel simptomele pacientului cu fibrilatie atriala pot include : oboseala, sufocare la efort , palpitatii. Printre complicatiile fibrilatiei atriale se numara:

1. Insuficienta cardiaca
Daca inima este incapabila sa pompeze o cantitate adecvata de sange in corp, corpul incepe sa compenseze prin retinerea lichidelor. Aceasta poate duce la o situatie numita insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca rezulta in acumularea de lichid in partea inferioara a picioarelor (edeme) si in plamani (edemul pulmonar). Edemul pulmonar face mai dificila respiratia si reduce abilitatea plamanului de a aduce oxigen si de a indeparta dioxidul de carbon din sange. Nivelul de oxigen din sange poate scadea si nivelul de dioxid de carbon din sange poate creste, o complicatie numita insuficienta respiratorie, care ameninta viata. 

Fibrilatia atriala. Simptome si factori de risc  

2. Embolism si accident vascular cerebral
Freamatul atriilor in fibrilatia atriala produce stagnarea sangelui in interiorul atriilor. Sangele stagnant tinde sa formeze cheaguri de-a lungul peretilor atriilor. Cateodata, aceste cheaguri sanguine sunt dizlocate, trec prin ventriculi si isi gasesc locul in creier, plamani si alte parti ale corpului. Acest proces este numit embolizare. O complicatie obisnuita a fibrilatiei este un cheag sanguin care patrunde in creier si produce instalarea brusca a unei paralizii a extremitatilor de o singura parte a corpului si /sau a muschilor faciali (un accident vascular cerebral embolic).

Un cheag sanguin care patrunde in plamani poate produce lezarea tesutului pulmonar (infarct pulmonar) si simptome precum durerea in piept si lipsa de aer. Cand cheagul de sange ajunge intr-o extremitate a corpului, mana sau piciorul se raceste brusc datorita lipsei sangelui din acea parte a corpului.loading...

Adauga un comentariu