News Flash:

Compostarea – ce este si ce importanta are pentru mediu?

18 August 2004
1398 Vizualizari | 0 Comentarii
Compostul nu оnseamna doar atenuarea problemei deseurilor. Produsul final, compostul, este un оngrasamant natural si un excelent ameliorant care poate fi utilizat оn gradini si pe campuri.
Compostul este "o reciclare naturala a biomasei". Pentru a putea recupera deseurile organice, este indispensabil sa le colectam separat. Este important ca acestea sa contina cat mai putin posibil suprafete indezirabile (corpuri straine si poluanti).
Elementele cele mai importante, de exemplu bucatile de arbori, arbusti, trebuie taiate pentru a facilita procesul de descompunere. Apoi, materialul este bine amestecat si pus оn forma de straturi. Adica, оncepand din acest moment, оncepe procesul de descompunere propriu-zis. Microorganismele si alte organisme vii din sol transforma substanta organica оn nutritivi. Acest proces liber de energie face sa creasca temperatura оn compost. Dupa cateva saptamani, deseurile organice s-au transformat оn compost bogat si hranitor care poate fi utilizat ca оngrasamant pentru o buna crestere vegetala.
Оn prezent, ca rezultat al aparitiei a unui numar mare de ferme mici si mijlocii (mai mult de 845 de ferme agricole, din care 25% sunt reorganizate оn diferite asociatii: 140 societati pe actiuni, 165 cooperative, mai mult de 36.000 ferme particulare si circa 100 asociatii taranesti, 186 complexe animaliere), din care 39 specializate оn cresterea vitelor cornute mari, 46 a juncilor, 30 a porcilor, 39 ferme de lapte si 32 ferme de pasari care оntretin mai mult de 549 mii capete de vite cornute mari, 883 mii capete de porci, 1.369 mii capre si oi si 15.000 mii pasari la sfarsitul anului 1996, a aparut necesitatea de utilizare mai mult de 7,9 milioane tone de deseuri organice ale sectorului zootehnic (recalculat pentru masa solida).
Оn conditiile lipsei teritoriilor si a unor cerinte ridicate оn privinta protectiei mediului a aparut problema elaborarii unei metode de dezinfectare absoluta a fecalelor si a pregatirii unor оngrasaminte de o оnalta calitate.
Una din cele mai bune elaborari este din punctul nostru de vedere metoda fermentarii anaerobe a fecalelor lichide.
Aceasta metoda este folosita оn Germania, Marea Britanie, Danemarca, Japonia, India si alte tari.
Оn multe cazuri, acest material pretios (deseurile zootehnice), fiind neprelucrat, este expus pe suprafata unor depozite neautorizate, оn ravene, pe malurile lacurilor si raurilor, astfel poluand mediul.
Aceeasi situatie (acumularea deseurilor organice, anorganice si zootehnice) este observata оn ravenele din apropierile caselor si chiar оn suburbiile oraselor mari, putandu-se observa gramezi de deseuri zootehnice pe malurile unor afluenti ai raurilor.
Studiind metodele de utilizare a deseurilor zootehnice, le consideram irationale, fiindca оn cel mai bun caz primavara (оn conditii de ferma) deseurile sunt оmprastiate pe campuri. Dar, оn majoritatea cazurilor, оn оntreprinderi si gospodarii particulare sunt aruncate si depozitate nu departe de case, оn asa fel poluand solul si fiind un factor benefic pentru оnmultirea parazitilor intestinali.
Prin studiul nostru stiintific am gasit una din cele mai rationale metode de utilizare si prelucrare a deseurilor sectorului zootehnic, si anume metoda fermentarii anaerobe.
Fermentarea anaeroba a deseurilor zootehnice si scurgerilor lor este o sursa de оnalta capacitate de resurse energetice si оngrasaminte de o оnalta calitate. Оn conditiile lipsei de resurse energetice si оngrasamintelor minerale (ceea ce este caracteristic tarii noastre) o asemenea tehnologie devine deosebit de actuala.
Fermentarea anaeroba asigura nu numai obtinerea biogazului, оngrasamintelor minerale si a unor adaosuri alimentare (cu un continut bogat de proteine si vitamina B12), dar si protectia mediului prin descompunerea unor compusi toxici si exterminarea parazitilor intestinali si a oualor acestora.
Оn complexele animaliere din tara noastra, anual se formeaza circa 7,9 milioane tone de deseuri organice (substanta solida), din care am putea obtine 3,3 miliarde metri cubi de biogaz si 4,3 milioane tone de оngrasaminte minerale de o оnalta calitate, care ar satisface o buna parte din necesitatea acestor resurse.
Tehnologia de obtinere a metanului (biogazului) este cunoscuta de mult timp. Resturile organice sunt introduse оntr-o cisterna (vas) оnchis ermetic (fermentor) – bioreactor sau metan-tank, unde оn conditii anaerobe, оn rezultatul unui proces microbiologic complex, la temperaturi de +30 – 40 grade C (mezofilice) sau +50 – 60 grade C (termofilice) disociaza оn metan (CH4), bioxid de carbon (CO2) si alte gaze. Ciclul de fermentare este de la 5 la 20 zile.
Concluzionand, putem spune ca nu este bine sa aruncam deseurile organice оn acelasi loc cu restul deseurilor, deoarece ele se pot folosi foarte bine ca оngrasamant, chiar si оn gospodariile proprii.

Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012112 (s)