Mozaic muzical

Compozitorul Pascal Bentoiu a murit la varsta de 88 de ani

Publicat: 21 feb. 2016
3

Compozitorul, muzicianul si muzicologul roman Pascal Bentoiu a decedat, duminica dimineata, la varsta de 88 de ani, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

 „Astazi-dimineata a fost supus unei interventii chirurgicale, intr-un spital din Bucuresti. Suferea de o boala incurabila de mult timp si i-a cedat inima”, a spus Adrian Iorgulescu.

„Este o mare pierdere pentru muzica romaneasca si este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori romani de dupa 1950. A avut o activitate prodigioasa in componistica, dar si muzicologica, lasand cateva lucrari fundamentale in muzicologia noastra: ‘Imagine si sens’ si cartea ‘Capodopere enesciene’. Si este si autorul unor finalizari si remodelari ale Simfoniei a IV-a si a V-a de George Enescu, pe care autorul nu le-a terminat si maestrul Bentoiu a realizat finalizarea lor si care au fost cantate cu mult succes si in Festivalul Enescu si peste hotare. Dar sigur ca cel mai important lucru este ca o viata a fost dedicat profesiunii de compozitor si de muzicolog si a fost, dupa Revolutie, primul presedinte al Uniunii Compozitorilor, timp de aproape doi ani”, a spus Adrian Iorgulescu.

Acesta a precizat ca decesul lui Pascal Bentoiu este o mare pierdere pentru cultura romaneasca.

Vezi si Clipe dramatice pentru o mare cantareata de muzica populara de la noi

„A fost un om de o moralitate exceptionala si de care m-a legat o profunda prietenie timp de aproximativ 30 de ani, desi facem parte din generatii diferite. Am conlucrat cu el doi ani si in calitate de vicepresedinte al Uniunii si a fost foarte apropiat sufletului meu. Cred ca este una dintre cele mai grave pierderi pe care Uniunea Compozitorilor le-a suferit in ultima vreme, dar nu numai pentru Uniunea Compozitorilor, ci pentru cultura romaneasca in ansamblul sau”, a precizat Adrian Iorgulescu.

Totodata, Adrian Iorgulescu a spus ca are o scrisoare pe care i-a trimis-o Pascal Bentoiu, in care acesta si-a exprimat in mod foarte clar dorintele privind funeraliile sale.

„Mi-a comunicat in mod expres, de altfel a lasat si o scrisoare, ca nu doreste niciun fel de ceremonii oficiale si ca este ultima lui dorinta sa nu fie o ceremonie cu onoruri de niciun fel. Nu vrea sa fie expus, nu vrea nimic din toate cele pe care altii si le doresc, de la salve de tun si pana la fanfare militare”, a explicat Adrian Iorgulescu.

Acesta a mai spus ca Pascal Bentoiu o sa fie inmormantat in cavoul familiei Bentoiu din cimitirul Bellu din Bucuresti, la o data care nu a fost inca stabilita.

Decesul lui Pascal Bentoiu a survenit la doua luni dupa decesul sotiei acestuia, scriitoarea si traducatoarea Annie Bentoiu, care a murit pe 21 decembrie 2015.

Comentarii
  • my cohorts have been dreaming for. This kind of information on this web site is excellent and helpful and is going to assist my friends and I in our studies several times a week. It seems like all of the members here has a significant amount of info regarding subjects on the site and other pages and types of info also show it. I’m usually not on the internet very much but when I have a drink i’m usually avidly searching for this sort of information or others similarly having to do with it. When you get a chance, take a look at my website: https://teamaskia.com/condo-for-sale-in-phoenix-1 – business insurance progressive near near Tempe Arizona.

Adauga un comentariu