Info Turism

Comuna de dincolo de Cercul Polar cu 2900 de locuitori, dintre care 400 sunt romani. „Suntem tot romani, chiar daca stam aici”

Publicat: 21 nov. 2018
9

Doua avioane, doua feriboturi si inca o suta de kilometri cu masina. Asa este drumul pe care il strabati ca sa ajungi la Skjervøy, in nordul extrem al Norvegiei. O localitate izolata, la capatul lumii, unde e casa a 400 sunt romani!

Romanii din Skervoy, Norvegia, sunt mai uniti decat cei din patria-mama. Poate si pentru ca sunt doar 400. Insa sunt destul de multi daca ne raportam la faptul ca micuta localitate numara doar 2900 de persoane.

Romanii de aici s-au adaptat si muncesc cot la cot cu ceilalti locuitori, in pescariile din apropiere. Nu-i deranjeaza clima arctica, nici faptul ca iarna au doar 4 ore de lumina.

Chiar daca sunt la mii de kilometri de casa, vorbesc, gandesc si simt in continuare romaneste. Ba chiar prepara muraturi si alte bucate traditionale. Insa chiar daca se simt bine in Skervoy, dorul de casa ii napadeste de multe ori.

De fiecare data cand vorbesc despre Romania, ii napadesc lacrimile: „Mi-ar placea sa traiesc in Romania daca ar fi ca aici… dar, din pacate, nu e!”

Vezi mai multe AICI

Adauga un comentariu