News Flash:

Comuna Erbiceni a fost adusa de primar in pragul revoltei

24 Februarie 2000
3216 Vizualizari | 0 Comentarii
•Departe de a se fi stins, conflictul iscat de mai multa vreme intre primarul Iosif Minea din comuna Erbiceni si cei 15 membri ai consiliului local a luat proportii nebanuite. In urma aparitiei in ziarul nostru a unui articol in care primarul aducea invinuiri consiliului local considerand, printre altele, ca situatia exploziva din comuna este de fapt o campanie diabolica impotriva sa, am revenit in localitate. Auzind de prezenta noastra, la primarie s-au adunat cateva zeci de oameni, consilieri si simpli cetateni, disputa dintre ei, pe de o parte, si primar, pe de alta parte, degenerand intr-un adevarat vacarm. Ei au cerut explicatii primarului in legatura cu numeroasele probleme personale sau ale comunitatii, nerezolvate de catre acesta de patru ani de cand se afla in fruntea obstii.

"Pentru ce l-am pus in fruntea satului?"

Ilie Roman (63 de ani) locuieste in marginea satului Erbiceni. Timp de 40 de ani, pana nu demult, iesea in sat printr-o ulita. De la o vreme, niste consateni au ingustat ulita pana cand aceasta a ajuns o cararuie. Omul nu poate iesi sau intra cu vreun mijloc de transport. "Este terenul public al satului. Am facut reclamatii la consiliul judetean, la Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi; toti mi-au dat dreptate. Dar am ramas numai cu dreptatea pentru ca nu vrea primarul sa rezolve problema. El mi-a spus ca nu vrea sa se puna rau cu oamenii. Vecinii m-au amenintat ca daca smulg vreun par din ulita, ei fac moarte de om. Merg pana la Bucuresti daca-i nevoie, dar vreau sa se faca dreptate. Mi-am pierdut increderea in primar. Pentru ce l-am pus in fruntea satului? Ca sa nu rezolve nimic?", a declarat batranul.

Zeci de case fara autorizatie de constructie

Dupa ce "gospodarii" din comuna s-au repezit sa distruga grajdurile fostului CAP, imediat dupa decembrie '89, s-au gasit intreprinzatori care au ocupat ilegal suprafete de teren pe care si-au construit case. In prezent, se afla in aceasta zona peste 20 de case si nici una nu are autorizatie de constructie. L-am intrebat pe primar cum de a fost incalcata legea in legatura cu ridicarea unor astfel de constructii, insa n-am putut afla pentru ca, practic, el nu avea ce sa raspunda. Cunostea situatia, insa n-a vrut "sa se puna rau cu oamenii". Unul dintre locuitorii care si-au inaltat casa (de aceasta data cu acte in regula) este Florin Roman. Din pacate, nici la ora actuala nu are instalatie electrica. "De cinci ani stau la lumina lampii. CONEL nu vine sa-mi faca instalatia pentru ca imi lipsesc niste acte la dosar. Fostul secretar al primariei, dat afara acum cateva luni, Stefan Minea, mi-a rupt autorizatia de constructie. Primarul m-a amenintat ca, daca mai fac galagie, o sa-mi pierd serviciul ca si cum el mi l-ar fi dat. Nu-mi explic cum pot sa dispara acte din primarie", ne povestea Florin Roman.

Primarul a hotarat: nu este nevoie de iluminat public

O situatie de-a dreptul incredibila o constituie faptul ca, de doi ani, comuna Erbiceni este cufundata, in timpul noptii, in intuneric, cu toate ca exista iluminat public. Primarul a hotarat de unul singur intreruperea iluminatului. Motivul invocat de el este acela ca nu exista fonduri pentru plata facturilor. Isi inchipuie oricine cum se poate circula dupa caderea noptii printr-o bezna deplina pe drumurile nenorocite ale comunei. "Desi i-am cerut in repetate randuri sa se preocupe de fondurile necesare pentru redeschiderea iluminatului public, domnul primar nici nu a vrut sa auda, cu toate ca noi am argumentat permanent ca posibilitati sunt, atat timp cat in comunele din jurul nostru a fost si exista iluminat public. De ce nu se intereseaza primarul de unde au fonduri celelalte comune ca sa-si plateasca iluminatul public?", s-a intrebat consilierul Gelu Damoc.

In furtunoasa intalnire de la primarie, Iosif Minea nu a dat nici un fel de explicatie, folosind tot timpul aceeasi expresie: "nu sunt fonduri". Realitatea este ca primarul, foarte comod din fire, n-a vrut sa asculte pe nici un consilier care venea cu vreo sugestie pentru rezolvarea acestei probleme. Incapatanat la culme, el continua sa nu tina seama de parerile celor din jur. Este socant cum gospodareste primarul bugetul comunei. Cand l-am intrebat despre situatia bugetara pe anul trecut, el ne-a spus ca veniturile totale ale comunei au fost de 698 de milioane de lei. Din aceste 698 de milioane de lei, 416 milioane de lei au reprezentat cheltuieli de personal. Ce s-a intamplat cu restul banilor nu stim, deoarece primarul nu era pregatit pentru vizita noastra. Oricum, desi consiliul local a emis Hotararea nr. 29/ 28 octombrie 1999, conform careia trebuiau alocate 2.743.000 de lei pentru terminarea gardului la scoala generala din satul Birlesti, totusi primarul a ignorat aceasta hotarare pe motiv ca nu sunt bani. Revenind la problema iluminatul public, costul pe trimestru al consumului de energie electrica era de 15 milioane de lei.

O vie facuta praf

Dupa 1989, primaria a dobandit de la fostul proprietar o vie altoi in suprafata de 28 de hectare. O bataie de cap in plus pentru domnul primar. El a gasit o firma din Iasi, cu care in mai 1998 a incheiat un contract de concesionare. Mentionam ca exista contracte asemanatoare care au fost incheiate si pentru concesionarea celor trei iazuri comunale si a brutariei. Probabil ca, daca aceasta societate comerciala i-ar fi cerut lui Iosif Minea sa concesioneze localul primariei, acesta ar fi facut-o. Printre altele, in contractul de concesionare a viei era stipulat ca firma va plati anual primariei 1.000 de dolari. Nu analizam acum daca aceasta suma era suficienta, ci faptul ca, la un moment dat (in luna septembrie a anului trecut), societatea amintita si-a retras paznicul si a abandonat via. Cum au aflat, satenii au trecut la devastare: au furat cei 15.000 de spalieri, au scos pur si simplu din pamant numerosi butuci de vie folosindu-i ca lemne de foc, practic sub ochii primarului si ai sefului de post. Membrii consiliului local i-au sesizat pe cei doi; mai mult, i-au cerut primarului sa ia masuri de chemare in judecata a societatii pentru nerespectarea contractului. "In luna iulie a anului trecut am adoptat Hotararea 15, prin care am stabilit primarului sa ia masuri de chemare in judecata a firmei respective, pentru a putea recupera banii ce ni-i datoreaza ca urmare a concesionarii si degradarii celor 28 de hectare de vie altoi ale primariei. Domnul primar nu a dat nici un fel de atentie acestui lucru. Nici in ziua de azi societatea nu a fost actionata in instanta", a declarat unul din consilierii locali. In legatura cu furturile din vie, plutonierul Constantin Rotaru, seful de post al comunei, ne-a declarat: "Eu sunt singur aici. De patru zile am primit un ajutor care este detasat pentru doua saptamani. Este aproape imposibil sa faci fata. Am primit sesizarea despre furturile din vie si voi incepe cercetarile. Cam stiu despre cine ar fi vorba. Voi trimite vreo 50-100 de persoane in instanta". Vazand ca via a ramas fara stapan, consiliul local i-a cerut primariei constatarea distrugerilor, stoparea furtului si angajarea unui paznic. Primarul a ridicat din umeri spunand ca pe el nu-l intereseaza atata vreme cat exista contract cu societatea respectiva.

In patru ani de mandat nici un metru cub de piatra

In urma discutiilor purtate cu locuitorii comunei, credem ca primarul comunei nu are cu ce se lauda. La toate incercarile consilierilor si ale celorlalti sateni de a-l determina sa puna osul la treaba, primarul a ramas indiferent, ba, in anumite situatii, a incalcat niste hotarari ale consiliului local. Se spune ca primarul este primul gospodar al unei localitati. Asa au sperat si cetatenii comunei Erbiceni cand l-au ales pe prof. Iosif Minea acum patru ani primar. "N-am cerut nimic de la el, decat sa ne arate ca este gospodar", striga unul dintre satenii adunati la primarie. Nici macar soarta cailor de acces nu l-a impresionat pe primar. Pe vreme buna, praful de pe drumuri albeste tot ceea ce intalneste, iar pe vreme rea, daca nu ai cizme, nu te poti aventura nici macar pe drumul principal. Santurile nu sunt curatate, iar toata apa care se scurge in timpul ploii sau pe vreme de dezghet, formeaza balti pe drumuri. "In patru ani de cand este primar, nu a adus macar un metru cub de piatra sa-l astearna pe drum", ne-a declarat Mihail Vrabie. Datorita starii total necorespunzatoare a drumului care leaga Erbiceni de comunele Belcesti si Podu Iloaiei, Salvarea nu poate ajunge la dispensar si astfel un om poate muri cu zile.

Primarul nu stie nimic despre titlurile de proprietate

In harmalaia de la primarie, unul dintre sateni, Dumitru Stefanache, a intrebat: "Dom' primar, de zece ani, inginerul Aurel Moisa detine in satul Totoiesti, 10 hectare de pamant. Are titlu de proprietate?" Raspunsul este stupefiant: "Nu am de unde sa cunosc chestia asta. Nu stiu daca detine terenul legal". In comuna Erbiceni sunt foarte multe nereguli in ceea ce priveste aplicarea Legii fondului funciar. Doar o comisie de specialisti ar putea descoperi dedesubturile unor afaceri cu pamantul taranilor. Iata ce ne-a declarat Constantin Stefanache, in varsta de 71 de ani: "Din sase hectare de pamant, care sunt ale mele, eu nu am primit decat doua. Sunt 40 de oameni in situatia asta. Unde sunt cele patru hectare? Diferite persoane care nu sunt din comuna stapanesc hectare de pamant in Erbiceni. Altele detin pamant fara sa aiba acest drept. Nepotul primarului, de exemplu, are un hectar de faneata". Un alt satean, Vasile Bulancea, ramas fara un picior in urma unui accident de munca, ne-a spus: "Vin in carje la primarie pentru 0,62 hectare de teren. Este dreptul meu. Primarul mi-a dat o bucata de teren intr-o rapa. Ce pot face eu, intr-un picior, in rapa aceea?" Cautand in registrul agricol, de fata cu noi, primarul a descoperit ca omul era proprietarul celor 62 de ari inca din 1995! El ne-a declarat ca nu era obligat sa-l anunte pe Vasile Bulancea ca detine titlul de proprietate. Un gest de elementara omenie, tinand seama macar de invaliditatea sateanului, l-ar fi obligat pe primar sa trimita pe unul dintre angajatii primariei acasa la proprietar. Unii dintre locuitorii comunei au fost pusi in posesie cu suprafete de teren apartinand islazului primariei. Inca din noiembrie 1998, consiliul local a emis Hotararea nr. 25 prin care cere eliberarea acestui teren, subliniind ca primarul trebuie sa ia masurile necesare pentru a cere instantei de drept comun "invocarea nulitatii absolute a actelor de proprietate emise pentru suprafetele specificate". Totodata, se prevede ca neducerea la indeplinire a hotararii va determina consiliul local sa inainteze actiune in contenciosul administrativ fata de cei din conducerea primariei care nu actioneaza in spiritul si respectarea legii.

Primarul ramane cu convingerea ca este victima unei campanii diabolice

In intalnirea de la Erbiceni, s-au evidentiat numeroase alte nemultumiri atat ale consilierilor, cat si cele ale numerosilor cetateni prezenti. EI l-au acuzat pe primar ca nu cauta solutii pentru aducerea catre bugetul comunei a unor bani necesari dezvoltarii acesteia, ca este de o comoditate iesita din comun, ca incalca legile statului si hotararile consiliului local, ca este indiferent la degradarea unor constructii din comuna, ca are o atitudine aroganta fata de cei care vin la primarie pentru a li se rezolva necazurile. La toate acestea, primarul Iosif Minea are un raspuns invariabil dupa care, cei nemultumiti de el duc o campanie diabolica si sustin ca primarul, prin intregul sau comportament, este incapabil sa se afle in fruntea comunei. Nimeni nu cere nimic altceva decat ca acesta sa fie cu adevarat un om gospodar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ilie roman cap conel florin roman iosif minea vasile bulancea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030464 (s)