Eveniment-Social

Comuna ingropata definitiv de criza si Guvern

Publicat: 07 nov. 2011
1

@ De peste doua luni, Primaria comunei Alexandru Ioan Cuza are conturile blocate, iar angajatii nu au putut sa-si ia nici salariile @ Autoritatile de acolo au datorii de 800.000 lei catre diferiti furnizori, iar Guvernul a neglijat comuna atunci cand s-au distribuit banii catre comunitatile locale @ Un proiect de deviere a raului Siret, menit sa previna inundarea comunei, in valoare de 10 milioane lei, sta pe loc din cauza indiferentei birocratilor

Situatie disperata intr-o comuna ieseana, unde autoritatile locale sunt cu mainile legate deoarece, de mai bine de doua luni, primaria are conturile blocate. Comuna Alexandru Ioan Cuza a ajuns in aceasta situatie, in primul rand, din cauza guvernantilor. Ori de cate ori Guvernul facea rectificari de buget cand aloca banii pentru autoritatile locale, taia din fondurile alocate comunei. „De fiecare data, in loc sa ne mai dea bani, ne luau fondurile, adica ni le taiau si pe cele pe care ni le repartizau la inceputul anului. Asa am ajuns sa avem datorii de 800.000 lei catre furnizori. Unii dintre acestia au castigat procese in instanta si ne-au blocat fondurile”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza.

S-a ajuns in situatia in care angajatii primariei nu mai pot nici macar sa-si ia salariile.

Autoritatile de acolo au datorii la iluminat public, la firmele care au reabilitat drumurile comunale si satesti, la firmele de consultanta care au scris proiecte in vederea obtinerii finantarilor europene etc. „Eu am iesit primar independent. In anul 2005, liberalii m-au rugat sa-i sustin si am facut-o, dar nu au ajutat cu nimic aceasta comuna. Acum mi s-a cerut sprijinul de la UNPR. In cazul in care comuna pe care o conduc nu va mai fi neglijata de Guvern, atunci voi sprijini UNPR”, a mai spus Vasile Baciu.

Birocratii blocheaza fondurile

Cu toate acestea, in comuna Alexandru Ioan Cuza nu se pot cheltui nici macar fondurile deja aprobate de Executiv. In urma cu doi ani, Guvernul a aprobat realizarea unui proiect de deviere a raului Siret, necesar pentru a preveni inundarea comunei. El ar trebui sa se deruleze prin intermediul Administratiei Bazinale de Apa Siret. De-a lungul timpului, oamenii din comua au avut de suferit din cauza revarsarilor raului. Insa terenul pe care ar trebui deviat raul, vreo 4 hectare, apartine statului roman si este administrat de Directia Silvica. A fost intocmita toata documentatia pentru ca primaria sa dea la schimb Directiei Silvice o alta suprafata drept despagubire. Desi dosarul e depus de peste un an, schimbul nu a fost avizat. Asta in conditiile in care fondurile necesare derularii proiectului, aproximativ 10 milioane lei, sunt aprobate de mai bine de doi ani. „Am trimis si noi documentatia la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic de la Suceava si asteptam un raspuns”, a declarat Valentin Clain, seful Directiei Silvice.

Adauga un comentariu