Eveniment-Social

Comuna Vanatori prinde viata – FOTO

Publicat: 23 oct. 2011

Infiintata pe 20 iulie 1908, sub denumirea de Stolniceni-Ghitescu, iar mai apoi in anul 1964, la cererea locuitorilor din sat, redenumita Vanatori, comuna are in componenta cinci sate: Vanatori, Crivesti, Gura-Badilitei, (Poienita) Hartoape si Vladnicut. Fiind extinsa ca suprafata, cu distante destul de mari intre sate, comuna Vanatori s-a putut dezvolta cu greu. Odata cu schimbarea primarului insa, localitatea a inceput sa iasa din moarte clinica. Concret, edilul-sef Constantin Lupu a reusit sa atraga fonduri europene pentru ca localitatea sa se modernizeze si cetatenii sa poata beneficia de confort. De o perioada, satele s-au transformat in santiere in lucru. Acest lucru se intampla in urma implementarii unui proiect ce are ca scop aducerea comunitatii la standardele Uniunii Europene. Este vorba de un proiect prin Masura 322, care face referire la „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea în valoare a mostenirii rurale”. Dupa multe drumuri pe la institutiile de stat si blocaje birocratice, edilul-sef a reusit sa obtina toate aprobarile necesare pentru a implementa proiectul. „A fost greu, dar a meritat. Am reusit sa imi pun in practica o parte din proiectele pe care le am in vedere pentru aceasta comuna si pentru cetateni. Acum se lucreaza in forta si in primavara comuna va arata cu totul altfel”, a declarat primarul Constantin Lupu.

Camin cultural in satul Hartoape

Prin proiect se va reabilita integral caminul cultural din satul Hartoape. El nu mai fusese modernizat de mai bine de 50 ani si prezenta deja un pericol pentru localnici. „Cred ca va iesi un lucru frumos. Trebuia modernizata cladirea pentru ca localnicii sa aiba unde sa isi continue activitatile culturale, unde sa se intalneasca tineretul si sa se bucure in zilele de sarbatoare sau cu orice alt prilej. Aici, investitia este de 8 miliarde lei vechi si pana la data de 31 mai 2012 va fi finalizata”, a precizat primarul pesedist.

Totodata, caminul va fi dotat cu toata aparatura necesarul unei asemenea institutii.

Centru de Consiliere in satul Poienita (Hartoape)

Un alt proiect implementat prin Masura 322 consta in infiintarea unui Centru de Conciliere in satul Poienita (Hartoape). El va fi construit de la zero si va veni in sprijinul familiilor cu probleme sociale, parinti sau copii. „El este prevazut cu dormitoare, bucatarie, spatiu verde in interiorul cladirii, unde acestia se pot recrea, sala de conferinta, cabinete medicale si psihologice etc. Valoarea proiectului este de 8 miliarde lei vechi si se va finaliza tot pe 31 mai 2012”, a explicat gospodarul-sef al comunei.

Gradinita in Crivesti si covor asfaltic in toata comuna

Datorita faptului ca satul Crivesti are cea mai mare rata a natalitatii, primarul Constantin Lupu a decis sa ridice acolo o gradinita. „Aceasta gradinita construita tot prin Masura 322 va deservi copiii din Crivesti. Am gandit amplasarea cladirii aici deoarece este satul cu cea mai mare rata a natalitatii. Gradinita este prevazuta cu sala de mese, centrala proprie, mobilier, toate conditiile necesare. Imprejurul cladirii vom amenaja un parc pentru copii”, a declarat primarul social-democrat. Valoarea proiectului ajunge la suma de 8 miliarde lei vechi.

Pana in primavara, in functie de vreme, pe teritoriul comunei Vanatori se va turna covor asfaltic pe o suprafata de aproximativ 8 kilometri. Lucrarile au inceput in aceste zile, la fel ca si in celelalte proiecte prevazute in Masura 322. „5,6 kilometri de covor asfaltic va fi turnat intre Gura Badilitei si Hartoape, un kilometru in satul Crivesti si 2 kilometri in comuna Vanatori. Drumurile vor fi modernizate in totalitate si aici ma refer la faptul ca sunt prevazute cu rigole si podete. Este primul asfalt turnat in comuna. Odata cu turnarea lui se va face legatura intre toate satele”, a incheiat primarul comunei Vanatori, pesedistul Constantin Lupu.

Edilul a gandit implementarea acestei masuri in asa fel incat toate satele sa beneficieze de proiect.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu