Stiri medicale

Comunicare si sexualitate in adolescenta

Publicat: 10 dec. 2010
7

Cine se gandeste ca tineretea este lipsita de griji, plina de iubire romantica sau de sexualitate dezlantuita? Poate ca am sperat cu totii ca atunci cand „vom fi mari” sa avem voie sa facem tot ce ne dorim. De-abia asteptam varsta liceului, majoratul sau primul prieten pentru a ne realiza visurile si fantasmele…

Cu toate acestea cererile de ajutor venite din partea adolescentilor sunt numeroase, fie ca este vorba despre gelozie, lipsa placerii, sarcini nedorite, despartiri dureroase sau conflicte cu parintii. Sa incercam sa gasim impreuna cauza problemei… De la inceput aflam ca este vorba despre o neintelegere, o „eroare”, un ne-spus (foarte bine exprimat prin sintagme de tipul: „n-am stiu ca…”, „nu am vrut sa-i spun despre…”).

Poate fi ceva cu aparenta unui secret pastrat din rusine sau teama, poate fi si o necunoastere reala. Insa la un moment dat, lucrurile se complica, apare ceva neprevazut, evenimentele se succed mai repede decat asteptarile sau, dimpotriva, prea lent. Apare nemultumirea, senzatia de frustrare, uneori tristetea, alteori furia…Adolescentul nu intelege „De ce ?”, incepe sa ceara ajutor, incearca sa faca o schimbare miraculoasa care sa rezolve problema aparuta. Cui cere adolescentul ajutor ? Cine i-l poate acorda ? Adesea se simte neinteles, jenat de problema sa, incapabil sa exprime ce simte. A comunica devine in acel moment cheia problemei. A pune in cuvinte ce este inauntrul tau, a impartasi gandurile si sentimentele, a discuta cu partenerul despre ce se intampla…toate sunt considerate dificile si chiar inutile. Fiecare vrea „un sfat”, „o solutie” miraculoasa, fara efort, fara suferinta, cat mai repede, mai discret, daca se poate IMEDIAT. Mai ales in conditiile in care adolescentii se grabesc sa considere orice eveniment ca un succes sau un esec.

Daca nu apare o rezolvare perfecta si rapida inseamna ca este un ESEC. In planul relatiilor intime, aceasta modalitate este de natura sa complice lucrurile. Cu usurinta putem sa punem o eticheta, un diagnostic sau sa gasim un vinovat dar curand ne dam seama ca nu este de ajuns. Lipseste ceva si adolescentii exprima asta prin :”simt ca nu pot merge mai departe”, „am incercat sa imi fac alta prietena dar ea imi vine in minte mereu”, „e ceva din mine care nu ma lasa sa uit”.

Mai ales in sfera problemelor sexuale, comunicarea este aproape intotdeauna absenta. Si spunand asta nu ne referim doar la comunicarea prin cuvinte ci la toate formele posibile. A lasa sa se vada ce simti, ce-ti place, ce doresti, a reusi sa fii tu insuti, a te arata partenerului tau asa cum esti, iata modul in care putem ajunge sa simtim nu doar placerea sexuala atat de cautata ci si bucuria de a fi impreuna cu celalalt. Din pacate, este dificil de ajuns acolo iar adolescentii si tinerii au adesea nevoie de ajutor in acest sens. Ei ajung la consiliere psihologica sau la psihoterapie de obicei in cuplu atunci cand apare o problema grava. Tulburarile sexuale, insatisfactia, lipsa orgasmului, durerile de natura psihogena, problemele de dinamica sexuala sunt cele care ii aduc pe tineri la psiholog desi multi dintre ei nu ajung nici atunci din pricina unor conceptii de genul : „cum ar putea psihoterapeutul sa ma ajute”,”mi-este jena sa vorbesc despre asa ceva”, „ce va crede despre mine” etc.

Astfel intalnim persoane care ni se adreseaza si care se plang ca traiesc cu o astfel de problema de 5, 6 sau 10 ani. Multe elemente sunt comune : n-au avut cu cine vorbi in adolescenta, nu au putut intreba pe nimeni, comunicarea cu partenerul a fost dificila sau absenta, s-au temut sa apeleze la un specialist, au crezut ca problemele se vor rezolva „cu timpul” sau „de la sine”.

Adauga un comentariu