News Flash:

Comunicat de presa

9 Decembrie 2010
1146 Vizualizari | 1 Comentarii
În scopul prevenirii aparitiei unor situatii neconforme si neprevazute, datorate taierilor traditionale de porcine în gospodariile populatiei, precum si celor datorate procesarii, depozitarii, transportului si comercializarii produselor de origine animala si non-animala, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, pe parcursul lunii decembrie 2010 si cu ocazia sarbatorilor de iarna, a dispus efectuarea urmatoarelor actiuni:

1. Verificarea modului în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare privind bunastarea animalelor in timpul taierii în abatoare, precum si modul în care sunt asigurate conditiile privind siguranta alimentelor de origine animala. In acest sens, se va urmari respectarea urmatoarelor masuri:
a) efectuarea examenului trichineloscopic al carnii de porc (inclusiv cea destinata consumului familial) de catre personalul sanitar veterinar instruit.
b) predarea marcilor auriculare (crotaliilor) de identificare a animalelor sacrificate si actualizarea bazei de date de catre medicii veterinari.
c) interzicerea comercializarii carnii si produselor din carne pentru consum public în alte locuri sau spatii decât cele autorizate sanitar veterinar.

2. Verificarea modului în care agentii economici din industria agroalimentara asigura conditii de siguranta a alimentelor si respecta conditiile de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar. In acest sens, se vor urmari urmatoarele aspecte:
a) verificarea conditiilor de functionare a unitatilor care proceseaza, depoziteaza si transporta produse de origine animala si non-animala.
b) verificarea conditiillor de depozitare a produselor de origine animala si non-animala.
c) se va verifica trasabilitatea alimentelor de origine animala si non-animala.
d) vor fi verificate conditiile de functionare a unitatilor de alimentatie publica, pensiunile turistice, precum si pietele agroalimentare în care se comercializeaza produse de origine animala.
e) în toate unitatile se va verifica respectarea conditiilor de igiena, a spatiilor de prelucrare, depozitare si comercializare, respectarea lantului de frig, conditiile de ambalare, etichetare si transport a produselor, pentru a se evita sau reduce la minimum riscul de contaminare a acestora.
f) verificarea conditiilor de colectare, gestionare si neutralizare a deseurilor alimentare.

3. În conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare în vigoare, se interzice:
a) sacrificarea porcinelor provenite din exploatatii non-profesionale (gospodariile populatiei) in abatoare.
b) procesarea in unitati specializate a carnii de porc provenite din exploatatii non-profesionale (gospodariile populatiei).
c) comercializarea carnii, produselor, a subproduselor si deseurilor rezultate de la porcine din exploatatii non-profesionale (gospodariile populatiei). Acestea sunt destinate numai consumului familial.
d) consumul carnii de mistret de la care nu au fost recoltate probe pentru analize de laborator pentru pesta porcina clasica si trichineloza sau înainte de primirea buletinului de analiza care sa ateste rezultate negative. Interdictiile se refera atât la consumul propriu al vânatorului, cât si la introducerea pe piata (comercializarea) a mistretilor împuscati, în vederea consumului uman.
  
4. Pâna la aceasta data, D.S.V.S.A. Iasi a întreprins urmatoarele masuri:
a) a fost instruit personalul veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic.
b) s-a solicitat medicilor veterinari de libera practica împuterniciti, precum si medicilor veterinari din cadrul DSVSA, sa afiseze la sediul circumscriptiei programul de lucru, pentru efectuarea examenului carnii si a examenului trichineloscopic la solicitarea cetatenilor.
c) s-au constituit echipe pentru control tematic, care vor cuprinde întreaga paleta de unitati care prelucreaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente de origine animala si non-animala, de pe raza judetului Iasi.
d) in aceasta perioada a fost instituit serviciul de permanenta la sediul D.S.V.S.A. Iasi. Telefonic (0232–267501) pot fi anuntate suspiciunile de toxinfectii alimentare aparute în urma consumului de alimente, în vederea  declansarii sistemului de alerta rapida.

O noutate si o facilitate este categoria de exploatatie comerciala de tip A, din care porcii pot fi valorificati catre unitati de abatorizare autorizate, dar numai catre cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan national. Trecerea de la cresterea animalelor în sistem gospodaresc la cresterea în sistemul de exploatatie comerciala de tip "A" va oferi crescatorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan national, posibilitatea accesarii de fonduri, toate acestea cu conditia respectarii trasabilitatii si a unor norme de biosecuritate si bunastare a animalelor în exploatatiile pe care le detin.
Exploatatie comerciala de tip "A" - exploatatie de animale detinuta de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in conditiile legii, înregistrate si autorizate de Oficiul Registrului Comertului, înregistrata în Sistemul national de identificare si înregistrare a animalelor, care îndeplineste conditiile prevazute mai jos si este înregistrata sanitar-veterinar.
Cu stima,
Dr. Gabriel CIOBANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

soso  | #134899
mare bolovan, nici copy-paste nu stie sa faca!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2945 (s) | 22 queries | Mysql time :0.169457 (s)