News Flash:

Comunicat RAT

14 Noiembrie 2000
807 Vizualizari | 0 Comentarii
Stimati cititori, nu am fi dorit sa va rapim din timpul dumneavoastra pretios, insa conjunctura nefavorabila in care se afla RAT Iasi in urma denigrarilor adresate intregii regii ne-a facut sa venim cu cateva precizari.
La data de 13.01.2000, pretul energiei termice era de 203.000 lei gigacaloria, pret aprobat de Guvernul Romaniei, iar incasarile mergeau direct la CONEL. Mentionam ca RAT a tinut permanent cont de saracirea accelerata a populatiei, de numarul mare de someri, iar in zilele de Pasti sau Craciun toata populatia Iasului a beneficiat de apa calda si caldura, chiar daca o parte din cetateni nu aveau posibilitatea de a-si plati serviciile noastre. Oare la fel ar fi facut-o si alte regii cu posibilitati de constrangere pe cale tehnica, in aceleasi conditii (datornici cu zeci de milioane de lei)?
RAT, la data de 13.01.2000, avea aprobat ca pret de cost pentru prepararea agentului termic, transportul si distributia acestuia catre populatie 90.190 lei, pret care includea:
- plata apei reci pentru a fi preparata apa calda;
- plata energiei electrice necesare:
- a) pentru prepararea apei calde;
- b) recircularea agentului termic pentru incalzire;
- plata apei de adaos in instalatiile de incalzire;
- modernizarea retelelor termice;
- investitii pentru contorizarea agentului termic in punctele termice si la beneficiari, montandu-se in jur de 3.800 contori;
- revizii de vara la retele si-n punctele termice;
- plata chiriilor pentru spatiile in care ne desfasuram activitatea (si acestea vor creste in 2001);
- amortizarea mijloacelor fixe;
- cheltuieli materiale consumabile;
- plata salariilor cu respectarea clauzelor contractului invocat.
De la data sus-mentionata, 13.01.2000, si pana la data acestui comunicat, pretul de distributie al energiei termice a ramas neschimbat (singura sursa de venit de care beneficiaza regia).
Pe fondul unor rafuieli care-si urmaresc un anumit scop, salariatii regiei apar in ochii dumneavoastra ca niste haiduci care ies la drumul mare pentru a va fura saracia (ard-o focul! si pe cei ce ne-au bagat-o in casa).
Dumneavoastra considerati ca acei 90.190 lei pe gigacalorie, bani pe care ii incasam de la dumneavoastra pentru rezolvarea problemelor mai sus-mentionate, sunt multi sau noi romanii suntem saraci de am ajuns sa inchidem ochii cand trecem pe langa vitrine?
In perioada ianuarie 2000 pana in prezent, cei ce au fost alimentati din acel pret de cost neschimbat sunt:
- RAJAC Iasi - apa rece crescand de la 4.544 lei/mc, la 13.01.2000, la 5.230 lei/mc in 14.02.2000 si ajungand la 17.07.2000 la 6.051 lei/mc;
- CONEL Iasi - energia electrica la inceputul anului era de 871 lei/kWh, in 19.06.2000 era de 1.174 lei/kWh, iar la 14.08.2000 a ajuns la 1.345 lei/kWh, cu perspectiva ca in urmatoarele zile energia electrica sa mai suporte inca o marire, care va afecta acelasi pret de cost neschimbat al energiei termice, populatia neresimtind nici o evolutie a preturilor sus-mentionate in plata gigacaloriei. Ceea ce a reusit populatia sa resimta este evolutia pretului gigacaloriei stabilita in acelasi timp de CONEL si taxata astfel:
- noiembrie 1999 - 230.000 lei gigacaloria;
- noiembrie 2000 - 294.118 lei gigacaloria.
Din datele prezentate mai sus se vede cu usurinta ca nu serviciile prestate de RAT au crescut, ci doar pretul energiei termice livrate de CONEL in conditiile in care regia nu a marit pretul de cost in dauna celorlalte regii ce si-au marit pretul de cost de cateva ori, salariatii regiei au ajuns sa jefuiasca populatia Iasului. Oare noi nu ne zbatem in aceeasi saracie ca si dumneavoastra, facand eforturi sa va stam la dispozitie si sa indeplinim toate conditiile pentru a va asigura agentul termic la parametrii optimi?
Referitor la Contractul Colectiv de Munca si la salariile din RAT, va asiguram ca in alte regii de interes local contractele de munca au clauze contractuale mult mai bune, ca si salariile.
Contractul nostru de munca este intocmit pe suportul unui contract colectiv pe ramura si este cu mult sub nivelul acestui contract, iar salarizarea minima ar trebui sa fie de 1.270.000 lei, in timp ca salariul minim din regie la ora actuala este de 1.150.000 lei.
Noi nu dorim sa ne laudati, singura noastra dorinta este sa ne sprijiti pentru ca populatia Iasului sa poata iesi din iarna, ca fiecare cetatean sa poata beneficia de serviciile noastre, indiferent daca este bogat sau sarac. Va asiguram ca in conditiile in care am gasi o sursa de finantare, RAT ar asigura apa calda si caldura 24 din 24 ore.
Ing. Dorin Barceanu
Ing. Emil Schiopu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1345 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014530 (s)