Destinatii turistice

Conacul Gudenus, judetul Timis

Publicat: 02 mart. 2014
9
Conacul Gudenus este o cladire care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si care se gaseste in satul Gad, comuna Ghilad, judetul Timis.
Cladirea este formata dintr-un singur corp, cu subsol, parter si etaj. A fost construita in stil baroc. In prezent se gaseste intr-o stare avansata de degradare. Totusi, se mai poate zari tamplaria veche de lemn de la ferestre, iar in interior pe unii pereti se mai vede zugraveala. In partea din spate a conacului, deasupra intrarii, se mai gasesc inca, doua suporturi de fier, amplasate simetric, care aveau rolul de a sustine felinarele.

Vezi si Legenda celui mai BANTUIT conac din Australia 

Se consemneaza faptul ca ultimii proprietari ai conacului au fost sotii Hugo si Bela Gudenus. Desi nu se stiu foarte multe date despre acestia, totusi este cunoscut faptul ca Adalbert (Béla) Josef Freiherr von Gudenus s-a nascut la Gad in data de 26 octombrie 1863 si a murit la Timisoara in 9 septembrie 1941.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Timis intocmita de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a judetului Timis, Conacul Gudenus figureaza la numarul 212, cu cod LMI TM-II-m-B-20180.
Acces
La Conacul Gudenus se poate ajunge folosind mai multe trasee. Cu masina, iesind din Timisoara pe Calea Sagului, urmand traseul Parta – Peciu Nou – Cebza – Ciacova – Ghilad – Gad. Se poate utiliza si transportul pe cale ferata. In acest sens se foloseste Calea ferata Timisoara–Cruceni. Satul Gad nu are gara, insa se coboara la statia C.F.R. Rudna, de unde mai sunt de parcurs pe jos aproximativ 6.5 km, pana la Gad, trecand prin Crai Nou.

Vezi si Cum arata un conac de lux abandonat pe taramul Belgiei – GALERIE FOTO 

Adauga un comentariu