Actualitate

Conacul si domeniile din Tibanesti, revendicate de familia Sturdza

Publicat: 11 sept. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:26638;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In prezent, parcul si conacul apartin ISJ, care sustine ca a investit 3,5 miliarde pentru lucrarile de intretinere

Dupa ce printul Dimitrie Sturdza a castigat din Elvetia palatul de la Popesti, potrivit unei hotarari a Judecatoriei Iasi, alte rude princiare au actionat in judecata primariile comunale si institutiile care administreaza conacele boieresti, pentru a-si dobandi dreptul de proprietate asupra acestora.
Pe rolul Curtii de Apel din Iasi se afla procesul in care fratii Ioan si Sandu Sturdza cheama in judecata Primaria Tibanesti si ISJ Iasi, solicitand obligarea paratelor sa lase „in deplina proprietate si linistita posesie” constructia si terenul aferent, intins pe opt hectare.
In actiunea de retrocedare, Ioan si Sandu Sturdza au aratat cu documente ca sunt mostenitorii legali ai Elisabetei Sturdza, decedata in 1963. Elisabeta Sturdza a mostenit averea imobliara de la tatal sau, Petru P. Carp, care a murit in 1918.
In urma unei reforme agrare din 1945, sustin mostenitorii, Elisabeta Sturdza a pastrat la Tibanesti conacul si acareturile, plus 69 de hectare de teren. La scurt timp au venit la putere comunistii, astfel incat conacul si terenul au fost trecute la stat si folosite pe rand, de IAS Tibanesti, SAZPIC Miroslava si, spre timpurile noastre, de catre de ISJ Iasi. Cladirea si terenul revendicat de catre fratii Sturdza se afla in centrul comunei, parcul din jurul conacului rivalizand cu cel din Copoul iesean. Ca parat in acest proces, ISJ a depus la dosar acte cum ca ar fi investit de la preluarea conacului si terenului aproximativ 3,5 miliarde lei, pentru efectuarea lucrarilor de consolidare si reamenajare. Tribunalul Iasi a analizat probele din dosar si a respins cererea de retrocedare a fratilor Sturdza, cei doi atacand hotararea la instanta superioara. Curtea de Apel Iasi a luat act de o hotararea guvernamentala prin care s-a prelungit termenul de depunere a actelor de catre eventualii proprietari dati afara de comunisti, astfel incat procesul a fost suspendat pana la expirarea termenului stabilit. (D.I.)

Adauga un comentariu