National

Concediu de maternitate de 2-3 ani si indemnizatie de 85%

Publicat: 20 mai 2012
1

Perioada concediului de maternitate ar putea fi din nou schimbata, scrie evz.ro. Daca va fi aprobat proiect de lege, concediu de maternitate va fi din nou prelungit la doi sau trei ani, in anumite cazuri. Parintii vor putea obtine si alte venituri in afara de indemnizatie.

In cele 24 de luni in care va sta acasa cu copilul, parintele va putea beneficia de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni.

„Incepand de la 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior date nasterii copilului au realizate timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit,(…), pot beneficia optional de urmatoarele drepturi: concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, se specifica in proiectul care este analizat, in prezent, de senatori.

Mai mult, daftul de lege prevede faptul ca parintele care va alege sa stea acasa cu cel dea-l patrulea copil va beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la trei ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Mai mult, parintii vor putea alege sa lucreze in cei doi ani in care se afla in concediu maternal, insa vor primi doar o parte din indemnizatie. Totusi, ei vor avea posibilitatea sa nu se rupa cu totul de locul de munca, astfel ca vor putea continua sa colaboreze cu angajatorul si sa obtina un venit suplimentar.

In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis sa introduca o noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, prin care ramane la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.

Adauga un comentariu