Scriitori

Conceptiile lui Johann Heinrich Pestalozzi

Publicat: 12 ian. 2015
3

Johann Heinrich Pestalozzi (n. 12 ianuarie 1746 – d. 17 februarie 1827) a fost un pedagog elvetian si reformator al educatiei. A imbogatit si reinnoit continutul si metodele invatamantului primar, fiind considerat intemeietorul scolii populare.

Vezi si Opera lui Charles Perrault

Pestalozzi fost influentat atat de iluminism, cat si de romantism. Astfel, a considerat ca imbunatatirea situatiei maselor populare se poate realiza in primul rand prin educatie si instructie, care ar trebui sa se desfasoare, atat in scoala cat si in mediul familial, conform naturii, adica sa descopere si sa stimuleze abilitatile innascute al copilului.

Vezi si Destinul literar al lui Daniel Defoe

Considerand ca tineretul trebuie sa fie inzestrat nu numai cu cunostinte, ci si cu deprinderi practice, a preconizat imbinarea instructiunii cu munca productiva. Principiile scolii pestalozziene au fost preluate, cu unele imbunatatiri, de intreaga pedagogie stiintifica: intuitia, stimularea activitatii proprii a copilului, respectarea individualitatii lui, asigurarea dezvoltarii armonioase si echilibrate a omului si incadrarea in comunitatea educativa (de la familie pana la umanitate).

Adauga un comentariu