Secretele istoriei

Conciliul de la Calcedon

Publicat: 08 oct. 2014
3

Sinodul al IV-lea ecumenic de la Calcedon – sau Conciliul de la Calcedon – s-a intrunit din initiativa imparatului Marcian, a fost prezidat de episcopul Anatolie al Constantinopolului si a reunit aproape 525 de episcopi. Papa Leon I a trimis cinci reprezentanti.

Sfintii Parinti reuniti la Sinodul IV ecumenic de la Calcedon atesta din nou valibilitatea Crezului elaborat de catre Sinodul I ecumenic de la Niceea, fac referire la contributiile Sinodului II Ecumenic de la Constantinopol privind Duhul Sfant, vin cu precizari prin care explica cele afirmate in Crez (subliniind ca prin aceasta nu fac modificari ale mesajului, ci doar ajuta la o mai clara intelegere a lui) si interzic modificari ulterioare ale Crezului.

Tot in scopul clarificarii doctrinale se subliniaza ca in Iisus Hristos sunt cele doua naturi (divina si umana) si ca Fecioara Maria este nascatoare de Dumnezeu.

Vezi si Sinodul de la Alba Iulia – scurt istoric

Principala erezie combatuta de acest sinod ecumenic a fost monofizismul, conceptie raspandita de Eutihie si Dioscor, care afirma ca in Iisus Hristos ar fi doar firea divina. Sinodul arata in mod clar ca in Iisus Hristos este o singura Persoana, care are insa doua firi – divina si omeneasca – individualizate si totusi unite complet in acelasi ipostas. La baza acestei intelegeri sta faptul ca Sfintii Parinti reuniti la sinod au considerat ca indumnezeirea omului este posibila numai daca Mantuitorul si-a asumat in mod autentic si integral firea omeneasca in ipostasul Sau.

Vezi si Primul conciliu de la Niceea

Sinodul prezinta textul Crezului si mentioneaza ca «nimanui nu ii este permis sa produca, sa scrie sau sa compuna orice alt Crez sau sa gandeasca sau sa invete pe altii altceva« .

S-au adoptat 30 de canoane, cu mentiunile ca primele 27 au un caracter disciplinar, ca cel de al 28-lea este in fond rezolutia sinodului, neadmisa insa de delegatia papei Leon I, iar canoanele 29 si 30 sunt atribuite sinodului in textele vechi grecesti.
Adauga un comentariu