Eveniment-Social

Concurs de selectie a viitorilor elevi de gimnaziu, la Colegiul National Emil Racovita Iasi

Publicat: 19 feb. 2017
1
Colegiul National Emil Racovita Iasi organizeaza înscrieri pentru ocuparea locurilor la clasa a V-a, anul scolar 2017-2018. Totul în perioada 22 februarie – 2 martie 2017, on-line, pe site-ul scolii – www.racovita.ro, pe baza unei cereri tip. Totul este legat de concursul LERIS, care se va derula în situatia în care numarul cererilor de înscriere va depasi numarul locurilor disponibile. Acesta consta în doua probe scrise: Limba româna – 4 martie si matematica – 5 martie.

Citeste si : Zile de SARBATOARE in educatia ieseana. Colegiul National Emil Racovita aniverseaza peste jumatate de secol de la fondare

Cei interesati pot opta sa participe la o singura proba sau la ambele. De asemenea, institutia va gazdui si „Zilele Portilor Deschise„: miercuri, 22 februarie, între orele 16:00 si 19:00 respectiv sâmbata, 25 februarie, între orele 10:00 si 13:00. În cadrul acestor activitati, elevii claselor a IV-a se vor întâlni cu profesorii de Limba si literatura româna si de matematica din colegiu, care le vor prezenta structura subiectelor, tipuri de cerinte si sugestii de rezolvare.

„La LERIS, subiectele vor fi elaborate în conformitate cu Programa scolara pentru clasa a IV-a. Modele de subiecte vor putea fi consultate pe site-ul scolii. Candidatii pot opta pentru a participa la una dintre cele doua probe sau la ambele. Timpul de lucru pentru fiecare proba de concurs este de 45 de minute. Rezultatele probelor vor fi apreciate prin puncte de la 0 la 100, dupa baremele alcatuite de Comisia de Evaluare. Ierarhia se stabileste în ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute. Vor fi alcatuite trei clasamente distincte: unul pentru proba de Limba si literatura româna, unul pentru proba de matematica si unul pentru cumul de puncte, asta numai pentru scolarii care opteaza sa participe la ambele probe. Se acorda Marele Premiu LERIS pentru cumulul de puncte la cele doua probe, româna si matematica, precum si trei locuri pentru premiile I, II si III în clasamentul cumulat. Numarul mentiunilor poate fi de minimum 20 la suta din totalul participantilor, la acesta adaugându-se mentiunile speciale. Pentru fiecare disciplina în parte, se acorda trei locuri pentru premiile I, II si III. În cazul mediilor egale, se suplimenteaza numarul de locuri pentru elevii admisi”, au transmis oficialii de la Racovita. 

Citeste si : Rezultatele finale ale concursului LERIS de la Colegiul Emil Racovita din Iasi – VEZI CARE SUNT ACESTEA 

Comentarii
 • Este cunoscut faptul că învăţătoarele cu renume de dascăl eficient sunt contactate din timp, se apelează la persoane influente, la cunoștințe, lista clasei este întocmită pe ascuns, iar dacă nu ai fost vigilent să ocupi un loc sau nu ai fost prea convingător, riști să ți se spună că „nu se mai poate face nimic”. Alegerea elevilor în aceste clase se face, în special, în concordanță cu statutul social al părinților.

 • După încheierea ciclului primar, o altă inechitate se produce uneori. O adevărată bătălie se poartă între părinți pentru ocuparea unui loc în clasele speciale, formate, în general, cu statut de limbă străină predată intensiv. De multe ori competiția pentru obținerea unui loc într-o astfel de clasă capătă forme ilegale, părinții sunt dispuși să facă multe sacrificii și au apărut situații când elevi concurenți și-au auzit colegii, la ieșirea de la proba de concurs, că au avut norocul să le pice chiar subiectele pe care le lucraseră cu doamna cu… o zi înainte.

 • Această „selecție” este de fapt o formă de segregare acceptată și promovată tacit în societatea românească.

  În data de 21.12.2016, au fost emise un ordin de ministru, care adoptă planul de acțiune privind desegregarea școlară și creșterea calității educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar, și un ordin-cadru pentru interzicerea segregării școlare.

 • E un cerc vicios creat de profesori, de altfel si principalii beneficiari. Organizeaza concursuri ce sunt promovate doar de elevii care au facut „pregatire”. Stiati ca pentru aceste concursuri copiii merg la meditatii inca din clasa I-a ???! Asta pe langa balet, inot, pian, karate, tenis, engleza….
  La prima vedere ai spune ca parintii sunt nebuni, ceea ce nici nu-i departe de adevar, dar apoi trebuie sa-i crezi. „E in joc viitorul copiilor lor”. Dar mai ales ORGOLIILE lor.
  Prin alianta criminala profesori-parinti, copiii sunt suprasolicitati, devin „sclavii evaluarilor” si nu mai au parte de ceea ce inseamna de fapt copilaria.
  Vor ajunge adultii frustrati de mai tarziu, care vor cere acelasi lucru copiilor lor. Chiar daca mintea nu-i duce mai mult… Nici pe unii, nici pe ceilalti.

Adauga un comentariu