Eveniment-Social

Concurs pentru postul de director la Muzeul de Istorie Naturală din Iași, clădire de patrimoniu aflată în proces de reabilitare și restaurare

Publicat: 18 nov. 2020
Unul din cele mai importante monumente istorice ale Iașului a intrat în reabilitare completă. Muzeul de Istorie Naturală se află în plin șantier
Concurs pentru poziția de director la Muzeul de Istorie Naturală organizat de UAIC din Iași, clădire de patrimoniu aflată în proces de reabilitare și restaurare

Concurs pentru poziția de director la Muzeul de Istorie Naturală organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, clădire de patrimoniu aflată în proces de reabilitare și restaurare. În acest context, entitatea academică va derula concursul până la finalul acestui an. De reamintit că, de la mijlocul anului 2019, Muzeul se află în plin șantier, acolo unde se execută lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro, lucrările urmând a se finaliza la mijlocul anului 2021

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași pregătește concursul pentru poziția de director la Muzeul de Istorie Naturală, clădire de patrimoniu aflată în proces de reabilitare și restaurare. În acest context, entitatea academică va derula concursul până la finalul acestui an. De reamintit că, de la mijlocul anului 2019, muzeul se află în plin șantier, pentru că se execută lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro, lucrările urmând a se finaliza la mijlocul anului 2021.

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor. Acestea se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului.

Se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optime de păstrare a exponatelor

Mai departe, se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optime de păstrare a exponatelor. În acest sens, vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor. Suprafața construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafața desfășurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1.293,80 metri pătrați. În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construite și desfășurate, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la 1.469 de metri pătrați.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, azi Bulevardul Independenței nr. 16.

Clădirea, cunoscută și sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul din puținele monumente arhitectonice ale Iașului cu o structură a parterului de bolți pe arce. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una din sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.

Comentarii
  • Este uimitor ca proiectantul nu a luat in considerare ca instalatia de stingere pentru obiecte de tipul celor aflate in Muzeu nu poate utiliza apa.
    Am vazut ca au sapat in curte un bazin gigantic pentru apa. Absolut inutil, stingerea cu apa va distruge exponatele mai mult decat incendiul propriuzis.
    Oare nu au discutat de loc cu specialistii din Muzeu?

  • Care specialisti? Specialistii care de ani multi si buni iau salariu fara nicio activitate notabila…au grija doar de drepturile lor, o mica afacere personala, proiecte personale derulate cu neamurile de la APM si stat la taclale cu neamurile de la universitate…Si daaaa…au nevoie de un director care sa semneze pontajele! Excelsior!

Adauga un comentariu