Titlurile zilei

Concursul cu dedicație de la ApaVital SA poate ajunge în instanță. Condițiile de concurs au provocat un scandal monumental. Aberații totale în dosarele de candidatură

Publicat: 18 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Concursul cu dedicație de la ApaVital SA poate ajunge în instanță. Condițiile de concurs au provocat un scandal monumental. Aberații totale în dosarele de candidatură

Scandal monumental la vârful ApaVital SA. Concursul derulat de companie pentru posturile de conducere a provocat un val de reacții printre aleșii județului Iași. S-a ajuns până la contestarea în instanță a procedurii de selecție pentru posturile de conducere de la societate. Condițiile restrictive impuse pentru posturile de conducere sunt de-a dreptul șocante.

Aleșii județeni au făcut lumină într-unul din cele mai mari scandaluri din ultima vreme. Concursurile pentru posturile de conducere de la societatea ApaVital SA au ajuns să fie luate la puricat de consilierii județeni, după ce a ieșit la iveală modul prin care s-a făcut selecția candidaților. Consilierii județeni au cerut explicații de la actuala conducere a ApaVital SA, după dezvăluirile din ultima vreme. Totul a plecat de la condițiile restrictive impuse de către societatea ApaVital SA, asistată de expertul independent Fox Management Consultants SRL pentru poziția de director general. În calcul au intrat și alte posturi de director din cadrul societății.

Funcția de director general pare dată cu dedicație lui Mihai Doruș, actual director tehnic al societății. Altfel nu se explică cum s-a ajuns ca în dosarul de candidatură să apară o serie de condiții de-a dreptul șocante pentru oricine dorea să se înscrie.
Aceste condiții au fost evidențiate și de consilierul județean Marius Ostaficiuc. Acesta a arătat că sunt multe semne de întrebare legate de criteriile respective, condițiile de participare fiind restrictive.

„Având în vedere că majoritatea sau mulți dintre membrii Consiliului de Administrație au și o legătură politică, cu siguranță că de aici apare și subiectul legat de politizarea acestei instituții. Noi nu ne-am propus o politizare a ApaVital SA, ci dimpotrivă. Atunci ne punem întrebarea de ce domnul Toma, fostul manager al acestei unități, timp de mai bine de 30 de ani, nu a trecut de lista scurtă. El a spus că s-a retras între timp din motive personale. Rezultă totuși că a fost ceva neclar acolo.

Noi am făcut doar o evaluare și facem o propunere către ARSACIS să vedem dacă toate condițiile de participare au fost respectate și nu au fost restrictive, tocmai pentru a putea avea cât mai mulți oameni profesioniști prezenți la acest C.A. Acum, pentru funcțiile executive care se propun, dorim să fie condiții cât mai exigente, dar nu restrictive”, a arătat consilierul județean Marius Ostaficiuc, președintele Comisiei Juridice din cadrul instituției.

Acțiune în instanță

Acesta a arătat că își rezervă dreptul de a cere lămuriri în instanță pentru concursul derulat la ApaVital SA.

„În Comisia Juridică nu am putut decât să analizăm situația și să facem recomandări. Nu avem atribuții pentru a interveni în procedura de selecție de la ApaVital SA. Evaluarea dosarelor și specificațiile sunt discriminatorii. Sunt multe condiții restrictive. Nu am absolut niciun interes cu privire la ce se întâmplă acolo, însă aceste condiții ridică mari semne de întrebare. Ca persoană fizică, consider că sunt condiții restrictive și voi ataca concursul pentru reluarea acestuia”, a mai menționat alesul județean în cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean.

Bătaie de joc în dosarele de candidatură

Condițiile de selecție pentru postul de director general al societății au părut făcute cu dedicație din start. Din cele 18 puncte apărute, unele sunt de-a dreptul aberante. De exemplu, un candidat ar trebui să aibă studii superioare de lungă durată la o instituție de învățământ superior în domeniul tehnic. O astfel de condiție ar bloca accesul unui viitor manager care are alte studii superioare. Ori un manager trebuie să fie mult mai capabil decât un director tehnic. Unul care lucrează pe postul de director tehnic are o anumită direcție, în vreme ce un manager are o altă viziune, mult mai complexă. Un alt criteriu scandalos este legat de faptul că se vrea cel puțin 15 ani de experiență profesională în domeniul studiilor superioare absolvite. Practic, pe o astfel de funcție ar trebui să intre o persoană de peste 40 ani ca vârstă, accesul unui tânăr fiind blocat din start.

Limba română, impusă obligatoriu

Consilierii județeni s-au arătat contrariați și de un alt criteriu impus la concurs. Este vorba de cunoașterea limbii române (scris și vorbit) și cetățenia română sau cetățenia altor state UE, cu condiția să aibă domiciliul în România. Această condiție a fost și cea mai scandaloasă. Practic, ApaVital SA nu ar putea avea un manager de altă naționalitate, chiar dacă acesta este foarte bun în meseria sa. Sau ApaVital SA putea numi direct un profesor de Limba română, expert în probleme de furnizare a apei, din moment ce a pus pe tapet această condiție total aberantă.
O altă condiție scandaloasă este legată și starea de sănătate. Și aceasta este o condiție restrictivă. Practic, o persoană cu handicap nu ar avea acces la această funcție, chiar dacă are competențe în domeniu și îndeplinește celelalte criterii.

Actuala conducere se spală pe mâini

Prezent la Consiliul Județean, actualul director al ApaVital SA, Ioan Toma, a ridicat din umeri în momentul în care a fost întrebat de situație. Ioan Toma s-a arătat mai mult deranjat de faptul că aleșii județeni l-au luat la întrebări.

„Nu se poate relua examinarea pentru că nu este niciun motiv. Consiliul de Administrație numește niște manageri. În comisia de nominalizare sunt oameni care nu pot fi bănuiți de rea-credință. Dacă sunt nemulțumiri, să se ducă lumea în instanță”, a spus Toma.

Pe de altă parte, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a spus că nu a intervenit în niciun fel pentru acest concurs.

„Imixtiunea politicului este de sorginte penală și nu m-am implicat absolut deloc în comisia respectivă. Este datoria ARSACIS și a consiliului de administrație să facă asta. S-a ales o firmă independentă, nu vreau să știu eu nimic. Eu vreau eficiență și asta e ceea ce contează”, a spus Maricel Popa.

Consilier județean, respins pe baza criteriilor aberante

Și candidații veniți din exterior au solicitat o transparentizare a participării la evaluarea candidaților pentru funcțiile de directori. Unul dintre aceștia a fost și Liviu Vornicu. Acesta a acuzat condițiile restrictive impuse, în ciuda celor peste 22 de ani de experiență în domeniul managementului financiar-contabil, atât în SUA, cât și în România. Vornicu a dorit să candieze pentru funcția de director economic.

Firma Fox Managament Consulting SRL din București este cea care se ocupă de procesul de recrutare și selecție. Aceasta, alături de Carmen Teodosiu, Elena Arvinte și Alexandru Sălceanu, toți membrii în Consiliul de Administrație al ApaVital, formează comisia specială care se ocupă de stabilirea criteriilor de angajare. Culmea, este vorba de acceași firmă care a trimis mail-uri pline de greșeli gramaticale, deși una din condițiile de bază pentru posturile de directori scoase la concurs era cunoașterea limbii române.

Adauga un comentariu