National

Condamnare pentru fostul şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Este acuzat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat

Publicat: 25 nov. 2021
Laurențiu Baranga, declarație de presă
Dacă sentința va fi definitivă, Laurențiu Baranga va trebui să scoată din buzunar un milion 330 de mii de lei, adică puțin peste 265.000 de euro

Laurenţiu Baranga, fostul şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Acesta este acuzat ca de-a lungul carierei sale a ocupat funcţii importante în statul României cu ajutorul unor documente esenţiale false, cum ar fi diploma de Bacalaureat.

Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Laurențiu Baranga condamnat la închisoare cu suspendare. Fostul șef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, acuzat de înșelăciune

În cazul în care sentinţa dată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea va rămâne definitivă, fostul şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor va fi obligat să returneze toate salariile şi indemnizaţiile primite în circa două decenii. În total va trebui să scoată din buzunar un milion 330 de mii de lei, adică puțin peste 265.000 de euro.

„Instanţa îl condamnă pe inculpatul Laurenţiu Barangă la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (partea civilă Universitatea „Valahia” din Târgovişte, partea civilă Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, partea civilă Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, partea civilă Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi partea civilă Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti).

Uz de fals în formă continuată (două acte materiale, în legătură cu utilizarea de 2 ori a duplicatului la diploma de doctor), fals în declaraţii (în legătură cu declaraţia de avere din 2 octombrie 2020, întocmită cu ocazia numirii în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi în legătură cu declararea în fals, pe data de 6 aprilie 2017, în faţa notarului public Gheorghe Bornea) şi exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. Dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele două entităţi: S.C. Pieţe Prest S.A. şi Primăria Râmnicu Vâlcea.

Obligă inculpatul Barangă Laurenţiu la plata către partea civilă Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sumei de 21.751 de lei. Obligă inculpatul Barangă Laurenţiu la plata către partea civilă Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat la plata sumei de 496.062 de lei. Obligă inculpatul Barangă Laurenţiu la plata către partea civilă Universitatea „Valahia”, din Târgovişte, la suma de 765.302 lei. Obligă inculpatul Barangă Laurenţiu la plata către partea civilă Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti a sumei de 9.856 de lei. Obligă inculpatul Barangă Laurenţiu la plata către partea civilă Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a sumei de 36.146 de lei”, au precizat ieri magistrații din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Laurenta Baranga a fost reţinut după ce a obţinut o diplomă universitară cu diploma de BAC falsă

Reamintim faptul că Laurențiu Baranga a fost reținut în urmă cu aproximativ un an, la nici 30 de zile după ce a fost numit în funcția de șef al Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Acesta a fost acuzat că a reuşit să obţină o diplomă universitară, apoi statutul de conducător de doctorate cu ajutorul unei diplome de Bacalaureat false, pe care și-ar fi procurat-o în anul 1999, pe când avea vârsta de 32 ani.

În realitate, Laurenţiu Baranga nu terminase liceul, susțineau procurorii.

Bărbatul a fost condamnat de judecătoria Râmnicu Vâlcea de nu mai puţin de cinci ori pentru înșelăciune, de două ori pentru fals în declarații, o dată pentru uz de fals și încă o dată pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Executarea pedepsei i-a fost totuși suspendată, urmând să fie supravegheat vreme de patru ani. În plus, ar trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității.

″Întotdeauna am fost un om de onoare și voi rămâne un om de onoare!”, a spus Laurențiu Baranga.

Aceasta a fost singura reacție a celui care a ocupat vreme de 11 ani și funcția de șef în cadrul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete, dar a avut și statut de profesor la trei universități: una în Târgoviște și două în Capitală, de Educație Fizică și Agronomie.

De asemenea, pe data de 13 octombrie 2020, Laurenţiu Baranga a fost exclus din Registrul Naţional al Evaluatorilor.

 

 

 

Adauga un comentariu