National

Condamnari CEDO. Magistratii care au comis erori, buni de plata

Publicat: 06 mart. 2015
1

Un grup de senatori propun ca statul sa faca „de indata”, dupa condamnarea Romanei la CEDO, actiune in despagubiri impotriva magistratilor care, cu rea credinta sau grava neglijenta, au savarsit erorile judiciare. Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor are ca semnatari mai multi senatori, printre care Ioan Chelaru, Gabriela Cretu, Georgica Severin si Mihai Fifor (PSD), Sebastian Grapa, Octavian Motoc, Tudor Barbu ( PNL), Constantin Popa, Octavian Bumbu si Ciprian Rogojan (UNPR), Cristiana Anghel, Eugen Durbaca, Mihai Nita si Ilie Nastase (PC) si László Attila, Pataki Csaba si Verestóy Attila (UDMR).

Citeste si Romania, locul 3 in topul tarilor cu cele mai multe condamnari la CEDO

Prin initiativa legislativa se prevede ca „dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a constitui eroare judiciara”.

Potrivit legii in vigoare, dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecarii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.

Initiativa mai propune ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in urma unei hotarari irevocabile, „statul se va indrepta de indata cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.

Citeste si CEDO ii da dreptate fostului primar al Clujului

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stipuleaza, in prezent, ca, dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava ne glijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Prin proiect se mai propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate aceste cazuri sa fie majorat de la un an la zece ani.

Ministerul Finantelor, nicio actiune in regres
In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza ca au adresat o interpelare Ministerului Finantelor Publice, prin care se cerea o lista a persoanelor si a institutiilor responsabile de condamnarea Romaniei de catre CEDO in perioada 1990-2014, precum si cuantumul despagubirilor platite de minister in numele statului. In urma acestei solicitari, Ministerul de Finante a raspuns ca, tinand cont de prevederile legale si de raspunsul institutiilor implicate in solutionarea cauzelor pe plan intern, nu a initiat, pana in prezent, nicio actiune in regres.

Citeste si CEDO a condamnat Romania sa plateasca sute de mii de euro unor rromi

De asemenea, ministerul subliniaza ca nu a fost sesizat de CSM pentru promovarea unei actiuni in regres pentru a atrage recuperarea prejudiciului produs statului.

Valoarea despagubirilor platite de Ministerul Finantelor Publice in numele statului este de peste 194 de milioane de lei pentru perioada 1 ianuarie 1998-17 aprilie 2014, potrivit institutiei.

Comentarii
  • Întâi faceţi legi măi bulangiilor…fără loc de interpretare si după aia puteti introduce răspunderea magistratului!Habar nu aveti ce-i cu voi măi semianalfabetilor din parlament si guvern…cu litere mici …!Dar voi ce răspundere aveti?De ce vă faceti singuri legea?De ce aveti imunitate?…etc:Nu vă este greată de voi măi panaramelor!

Adauga un comentariu