News Flash:

Conditii aspre pentru doctoranzii de la Cuza

11 Noiembrie 2008
1685 Vizualizari | 0 Comentarii
Vasile Isan
• Bursele pentru doctoranzii Universitatii Cuza din anul universitar 2008 - 2009 starnesc confuzii in randul celor 192 de beneficiari • Contractele de studii doctorale sunt extrem de stricte si severe • "Contractul prezinta conditii clare si drastice care nu se negociaza. Nu este vorba de un contract comercial, unde partile pot negocia. Universitatea are obligatia de a restitui intreaga suma pentru toata perioada in cazul in care doctorandul nu-si respecta termenele de finalizare a doctoratului", a declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza • Fiecare doctorand beneficiaza de o bursa lunara in valoare de 1850 lei pe parcursul celor 3 ani, cat dureaza doctoratul


Bursele pentru doctoranzii Universitatii Cuza incepand cu anul universitar 2008 - 2009 starnesc confuzii in randul celor 192 de beneficiari. Fiecare doctorand beneficiaza de o bursa lunara in valoare de 1850 lei pe parcursul celor 3 ani, cat dureaza doctoratul. Finantarea este oferita de Uniunea Europeana, prin fonduri structurale, in baza proiectului intitulat "Dezvoltarea oportunitatilor oferite doctoranzilor pentru traiectorii flexibile in cariera de cercetare".

Contractele de studii doctorale sunt extrem de stricte si severe. Rectorul Universitatii Cuza recunoaste ca sunt prevederi extrem de riguroase pentru doctoranzi si afirma ca legislatia din Romania este in neconcordanta cu cea europeana. "Contractul prezinta conditii clare si drastice care nu se negociaza. Nu este vorba de un contract comercial, unde partile pot negocia. Universitatea are obligatia de a restitui intreaga suma pentru toata perioada in cazul in care doctorandul nu-si respecta termenele de finalizare a doctoratului. Proiectul este demarat cu Ministerul Muncii, iar Legea nr. 228 din 2004 prevede prelungirea duratei contractului doctoranzilor cu 1 sau 2 ani in conditii serioase de boala sau plecare din tara, insa legislatia europeana este stricta si prevede clar cei 3 ani de finalizare a doctoratului", a declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza.Doctoranzi nelamuriti

Doctoranzii beneficiari ai bursei sunt nelamuriti privind unele clauze contractuale. Acestia sustin ca la alte universitati, contractele nu sunt atat de dure. Una dintre clauzele contractuale prevede ca doctorandul care renunta dupa o perioada de timp la studii sa restituie integral suma, iar acest lucru ii nemultumeste pe beneficiari. "Nu inteleg de ce sunt trecut ca beneficiar in contract atata timp cat este universitatea. E o problema legata de restituirea banilor. La alte universitati, precum la Cluj, unde am colegi, in contract este prevazut un singur garant, nu ca in al nostru, unde sunt 2 garanti. Garantul nu este obligat, ca in contractul de la Cuza, sa returneze banii in 24 de ore, ci cand ii are si doar pentru perioada in care a fost rupt contractul. Daca renunt dupa doi ani sunt obligat sa restitui intreaga suma pentru cei 3 ani de doctorat", a declarat un doctorand la Cuza. Joi, in Sedinta de Birou Senat, se va lua in discutie problema referitoare la contractele doctoranzilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

doctoranzi nelamuriti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014447 (s)