News Flash:

Conditii dure pentru producatorii de vinuri

15 Martie 2007
881 Vizualizari | 0 Comentarii
Conditii dure pentru producatorii de vinuri
• Vinurile date spre comercializare nu trebuie sa contina nici un adaos de fortifianti, precum zahar, alcool, glicerol sau acid citric, sau bonificatori sintetici ca indulcitori, coloranti, aromatizanti • "Pana in prezent, nu am acordat decat avertismente, am pornit de la prezumtia de nevinovatie si de nestiinta. Noi trebuie sa ii ajutam sa mearga cat mai departe, sa ii informam, nu sa ii inchidem imediat cum gasim ceva in neregula", a declarat Magneriu Jalba, director executiv adjunct al Directiei de Inspectie si Control pentru Agricultura


Daca pana in prezent au fost acordate numai avertismente pentru producatorii viti-vinicoli, de la 1 aprilie controalele se vor inaspri si vor fi facute cu mai putina indulgenta. Cel putin asa sustin reprezentantii Directiei de Inspectie si Control pentru Agricultura. "Pana in prezent nu am acordat decat avertismente, am pornit de la prezumptia de nevinovatie si de nestiinta. Noi trebuie sa ii ajutam sa mearga cat mai departe, sa ii informam, nu sa ii inchidem imediat cum gasim ceva in neregula", a declarat Magneriu Jalba, director executiv adjunct al Directiei de Inspectie si Control pentru Agricultura. Vinurile date spre comercializare nu trebuie sa contina nici un adaos de fortifianti, precum zahar, alcool, glicerol sau acid citric sau bonificatori sintetici ca indulcitori, coloranti, aromatizanti. Eticheta vinului trebuie sa arate exact ceea ce contine vinul si sa fie conform standardelor europene.

Datorita legilor stricte aparute, firmele care vor fi gasite cu vinuri pichet, anume vinuri care contin astfel de substante, vor trebuie sa inchida linia de productie a vinului si vor fi pasibile de amenzi de peste 250 milioane lei vechi (25.000 RON). Pentru cei care nu folosesc vinul pentru comercializare si il pastreaza pentru propria gospodarie aceste amenzi nu le pot fi aplicate. Pentru a verifica calitatea vinului produs acesta va fi trimis la laboratorul de la Odobesti, unul dintre cele trei laboratoare specializate din tara, unde se va verifica calitatea si atributiile vinului. Pentru a nu mai fi contestate in instanta rezultatele controlului, Directia de Inspectie si Control pentru Agricultura si-a luat masuri de prevenire. Directia s-a dotat cu o camera video, urmand a face mai multe teste mostrei de vin daca acesta confirma suspiciunile laboratorului specializat de la Odobesti. Mostra va fi totodata trimisa la laboratoare din Italia, Spania sau Germania, tari cu o veche traditie in cultura vinurilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028456 (s)