Local

Condiții inumane pentru piețarii din Iași! Tarabe ruginite, acoperișuri sparte și clienți fugăriți de frig – FOTO

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Condiții inumane pentru piețarii din Iași Tarabe ruginite acoperișuri sparte și clienți fugăriți de frig - FOTO
Situația prin care trec piețarii în sezonul rece este una tragică din toate punctele de vedere. Plouă prin acoperișul tarabelor, marfa îngheață și clienții sunt din ce în ce mai puțini

Condiții inumane pentru piețarii din piețele din Iași. Tarabele sunt ruginite și plouă prin acoperișul care le acoperă. Situația piețarilor se complică și mai mult atunci când vine sezonul rece și marfa îngheață pe tarabe. Nici pentru piețarii din halele de lactate situația nu este mai fericită, aceștia vin la muncă doar ca să nu piardă clienții fideli

Condițiile sunt inumane în piețele din Iași. Piețarii se plâng de tarabele ruginite, acoperișurile sparte și frigul din hale. Conform piețarilor, clienții preferă să cumpere din supermarketuri, de la căldură, decât să vină în piață unde este frig și marfa este înghețată. Reporterii BZI au mers printre tarabele piețelor Alexandru, Nicolina și Hala Centrală pentru a vorbi cu comercianții.

”Este greu, mai ales în condițiile în care suntem. Nu vedeți cum arată tarabele? Nu vedeți cum stăm cu produsele învelite în pături ca să le ferim de frig? Să știți de la noi, cei care vindem la tarabă, că nici măcar 10 la sută din banii pe care îi făceam înainte de pandemie nu îi mai facem acum. Mai ales că iarna merge și mai greu. Este foarte frig și trebuie să întindem bucăți de celofan între tarabe ca să nu ne ude când plouă sau să nu ningă peste noi și peste clienți. E greu, foarte greu, pentru că trebuie să avem grijă să nu înghețe marfa. Seara trebuie să luăm acasă verdețurile, iar restul mărfii să o acoperim cu o pătură, că altfel îngheață și chiar nu mai cumpără nimeni“, a povestit Maria Cojocaru, una dintre femeile care vând în piața Nicolina.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat modul prin care se pot achiziționa produse ilegale din piețele orașului.

Cât câștigă un piețar în condițiile actuale?

După spusele ieșenilor din spatele tarabelor, câștigurile pe timp de iarnă sunt minime, uneori nici măcar nu scot profit după ce stau ore în șir în frig, îmbrăcați chiar și cu câte trei pulovere pentru a face față.

”Gândiți-vă că marfa pe care o am pe tarabă face cam 500 de lei. Eu trebuie să stau 3 zile ca să o vând. Aceste 3 zile înseamnă bani de chirie, 25 de lei. Bani pentru transport, deoarece eu nu am mașină personală. Bani pentru mâncare și apă, că doar nu putem trăi fără. Pe lângă asta, se mai adaugă și costul de producție, semințe, îngrășăminte și mâna de lucru. Când trag linie, rămân cu mai nimic. Eu, pe zi, scot aproximativ 150 de lei“, a mai spus Maria Cojocaru.

Dacă în piața Nicolina un piețar face aproximativ 150 de lei pe zi în aceste condiții, în piața de la Hala Centrală, cu toate că este acoperită, situația este și mai grea. Tarabele goale sau învelite cu pături îi despart pe cei câțiva piețari ambițioși care speră că într-o zi situația se va schimba.

”Cât fac eu pe zi m-ați întrebat?! Fiți serios, domnule… Aici, la Hala Centrală, piața s-a transformat în muzeu. De exemplu, ieri am făcut în total 60 de lei din care 40 i-am dat pe chiria tarabelor. Chiar dacă piața este acoperită, tot frig este înăuntru. Clienții preferă acum să meargă la supermarketuri. Acolo nu te plouă, nu te ninge și nici frig nu îți este“, a spus Flaviu-Mugurel Antonescu, unul dintre puținii piețari de la Hala Centrală.

Condițiile inumane din piețe se resimt și în halele de lactate

În halele de lactate, condițiile inumane se traduc prin mirosul greoi, din cauza lipsei de aerisire, și prin temperaturile scăzute. Chiar dacă halele de lactate sunt acoperite, este aproape la fel de frig ca în exterior, pentru că nu sunt izolate termic.

”Cum să fie? Este greu… Nu vedeți cât de frig este? Dar preferăm să fie așa decât să fie cald cum este vara. Vara, aici în hală, este groaznic de cald. Cu toate astea, clienții sunt foarte pretențioși, dacă nu te văd la tarabă o zi, se duc imediat și cumpără de la vecini și rămân acolo, nu se mai întorc la tine. Dar mare parte dintre clienți au decis să cumpere din supermarketuri pentru că le este mult mai comod. Acolo este o temperatură constantă, să nu mai zic că nu te plouă, nu te ninge. Aici, în piață, stau oamenii cu celofan peste tarabe ca să se ferească de ploaie sau ninsoare. De vânzare nici nu mai zic. Dau 150 de lei pe taxa lunară și 30 de lei pe zi pentru tarabă și 50 de lei pentru vitrina frigorifică. Dacă plec acasă cu câțiva bănuți sunt mulțumit”, a povestit un piețar din hala de produse lactate din piața Alexandru.

Contactat telefonic, Cristinel Stărică, șeful SC Ecopiața SA, societate subordonată Primăriei Iași, a refuzat să comenteze situația din piețe. În edițiile anterioare, BZI a arătat că, în Consiliul Local s-au cerut reforme la Ecopiața.

Adauga un comentariu