News Flash:

Conditiile de inscriere in avocatura si dobandirea calitatii de avocat

7 Aprilie 2009
6753 Vizualizari | 3 Comentarii
Avocat Razvan A HUTANU
Potrivit prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, poate fi membru al barourilor din Romania orice persoana care indeplineste urmatoarele, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: are cetatenia romana, domiciliaza in Romania, are exercitiul drepturilor civile si politice si nu exercita o profesie autorizata sau salarizata intr-o alta tara; este licentiata a unei facultati de drept sau doctor in drept; nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de legea mentionata mai sus.
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu: activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat; ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri; exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Compatibila cu exercitarea profesiei de avocat este: calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene; activitatea didactica universitara si de cercetare de specialitate juridica; activitatea literara si publicistica; functia de arbitru, mediator sau conciliator.
Primirea in profesia de avocat se face in baza unui examen. Dar, la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: titularul diplomei de doctor in drept; cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani.
La inceputul exercitarii profesiei, avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar. Dupa efectuarea stagiului de 2 ani, avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare. Subliniem ca avocatul stagiar respins de doua ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.
Precizam ca dobandeste calitatea de avocat definitiv, cu scutire de examen de definitivare, si persoana care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.
Baroul are obligatia sa intocmeasca anual tabloul avocatilor definitivi si stagiari in ordine alfabetica, cu mentionarea numelui, prenumelui, titlului stiintific, datei inscrierii in barou, sediului profesional, formei de exercitare a profesiei si a instantelor la care au dreptul sa puna concluzii.
Exercitarea oricarei activitati de asistenta juridica specifica profesiei de avocat, de catre persoana care nu este inscrisa in tabloul avocatilor, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale.
Potrivit legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat inceteaza in urmatoarele cazuri: renuntare scrisa la exercitiul profesiei; deces; daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara; daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

lege  | #65157
Nu inteleg care este rostul acestui articol! De ce nu ati pus direct textul legii???

Nu este nici un comentariu care sa-i apartina "autorului" articolului, nici o opinie, nimic.
hehe  | #65158
Dar fotografia e misto, nu? Si telefonul!! I-au crescut actiunile domnului avocat?
aura  | #65159
vreau sa stiu cand se sustine ex. pt. intrare in barou oare decembrie 2009?
multumesc
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1394 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015079 (s)