News Flash:

Conditiile de restituire a taxei auto

24 Iunie 2008
1424 Vizualizari | 0 Comentarii
Conditiile de restituire a taxei auto
• In cursul zilei de astazi, trebuie stabilite normele metodologice pentru returnarea taxei auto • Pentru restituirea sumelor, cei care au platit taxa auto in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 trebuie sa depuna mai intai o cerere la administratia fiscala de care apartin • Diferenta dintre taxa auto platita pana in prezent, conform Codului Fiscal, si taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008, va fi restituita proprietarilor de autovehicule doar pe baza unei documentatii, respectiv copia chitantei care atesta plata taxei, in 45 de zile de la depunerea cererii


Noua mii de ieseni pot respira usurati: in cursul zilei de astazi, trebuie stabilite normele metodologice pentru returnarea taxei auto. Astfel, va fi stabilit cu exactitate modul in care vor decurge lucrurile. Pentru judetul Iasi, statul va trebui sa aloce aproape 20 milioane lei, bani intrati in fondurile trezoreriei dupa plata taxei auto incepand din 2007 pana in prezent. "Pentru judetul Iasi, de la 1 ianuarie 2007 pana acum au platit taxa aferenta 9.208 contribuabili, cu o valoare de 20 milioane lei", a explicat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Fiscului iesean. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, pentru care vor trebui stabilite normele metodologice, restituirea banilor se face atunci cand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule platita in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 este mai mare decat taxa pe poluare rezultata din aplicarea prevederilor de dupa 1 iulie. Diferenta se va calcula in lei la cursul de schimb aplicabil la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Pentru restituirea sumelor, cei care au platit taxa auto in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 trebuie sa depuna mai intai o cerere la administratia fiscala de care apartin. La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei auto. Respectiv chitanta fiscala sau ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia. De asemenea, trebuie anexata o copie a cartii de identitate a vehiculului si una a certificatului de inmatriculare. La ghiseul administratiei fiscale vor trebui aduse insa si originalele, pentru verificare. Dupa verificarile de rigoare, suma solicitata se restituie numai dupa efectuarea compensarii restantelor la impozite, potrivit Codului de procedura fiscala. Restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre Fisc in contul bancar indicat de catre solicitant sau in numerar.

Termenul restituirii

Diferenta dintre taxa auto platita pana in prezent, conform Codului Fiscal, si taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008, va fi restituita proprietarilor de autovehicule doar pe baza unei documentatii, respectiv copia chitantei care atesta plata taxei, in 45 de zile de la depunerea cererii. Executivul a decis, in luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta urmand sa inlocuiasca, la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. Dupa noua grila, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimetri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

termenul restituirii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2828 (s) | 24 queries | Mysql time :0.156568 (s)