Boli si tratamente

Condrosarcomul. Simptome si tipuri

Publicat: 19 dec. 2011
7

Condrosarcomul este cea de-a doua tumora maligna osoasa ca frecventa, reprezentind 25% dintre neoplasmele osoase primare. Condrosarcoamele reprezinta un grup de tumori cu caracteristici diverse, variind de la leziuni cu crestere lenta, fara metastaze pana la tumori inalt agresive metastazante. 

Incidenta condrosarcoamelor este dependenta de varsta pacientului. La copii incidenta este mica. Cele mai multe tumori apar la varste peste 40 de ani. Riscul de condrosarcom este crescut la pacientii cu sindroame de encondromatoza: boala Ollier, sindrom Maffuci, metacondromatoza) si la cei cu exostoza multipla ereditara. Pacientii cu aceste conditii sunt in general tineri. 

Prognosticul general este corelat cu dimensiunea leziunii. Pacientii cu leziuni axiale au cel mai negativ prognostic fata de cei cu leziuni ale scheletului apendicular. Rata de supravietuire la 5 ani pentru pacientii cu leziuni grad 1 este de 90%, rata scazand la 29% pentru cei cu tumori de gradul 3. 

Leziunile de gradul 1 nu metastazeaza. Extinderea metastazica, tipic pulmonara este mai frecvent asociata leziunilor de grad 3. Extinderea prin nodulii limfatici este mai frecventa in condrosarcom decat in alte neoplasme osoase. Recurenta tumorala apare la 5-10 ani dupa interventie. Condrosarcomul recurent este mai agresiv decat cel primar, iar grading-ul histologic este crescut.

Tumorile sunt caracterizate prin grad de diferentiere. Gradul 1 reprezinta cel mai putin agresiva in termeni histologici, iar gradul 3 reprezinta cea mai agresiva tumora. Cele mai multe condrosarcoame sunt clasificate patologic ca conventionale, cu celule clare, mixoide, mezenchimale si nediferentiate. 

Simptome
Tumorile sunt predominant axiale, cea mai comuna localizare este in oasele pelvice, femurul, humerusul, coastele, scapula, sternul sau coloana. In oasele tubulare metafiza este cea mai afectata. Condrosarcoamele apar rar la miina si laba piciorului, iar daca sunt descoperite sunt complicatii ale sindromului encondromatozei multiple. 

Cel mai comun simptom la prezentare este durerea, care este prezenta de cateva luni si este de intensitate medie. Se poate agrava noaptea. Tumefierea locala poate fi prezenta. Cand tumora apare adiacent unei articulatii, miscarile pot fi restrictionate.

Exista numeroase simptome care sunt asociate cu faza de inceput a condrosarcoamelor. Ele se dezvolta progresiv in cele mai multe cazuri cu exceptia situatiei cand forma canceroasa este agresiva. Simptomele pot include:
– durere;
– umflaturi;
– fracturarea osului;
– urinare frecventa;
– masa tumorala;
– obstructie urinara;
– greutate la miscare.

Aceste simptome nu reprezinta intotdeauna indicatorii prezentei condrosarcomului. Oricare din simptomele de mai sus poate fi asociata cu o alta afectiune mai putin severa. Singurul care poate pune un diagnostic precis este medicul de specialitate.

Tipuri de condrosarcoame

1. Condrosarcomul mezenchimal
O varianta rara cu aspect histologic bimorfic si celule nediferentiate care se aseamana cu sarcomul Ewing. Prezinta predilectie pentru coloana, coaste si mandibula. Este descoperit in decada a treia de viata. Este mai comun la femei si poate creste extrem de mare. Metastazeaza in plamini, nodulii limfatici si alte oase. 

2. Condrosarcomul cu celule clare
Este o tumora cartilaginoasa maligna care poate fi varianta adulta a condrosarcomului. Este o tumora rara, cu grading mic si prognostic mai bun. Se detecteaza in epifiza femurului si a humerusului. Histologic invazia in tesut moale este rara. Prezinta celule clare cu citoplasma vacuolata. Matricea cartilaginoasa prezinta trabecule calcificate si celule gigant. 

3. Condrosarcomul diferentiat
Este cea mai maligna forma a condrosarcomului. Aceasta tumora este un amestec intre condrosarcomul de grad mic si sarcomul cu grad mare fibros, in care fibrocitele au aspect cartilaginos. Portiunea didiferentiate a leziunii poate avea caracter histologic de histiocitom malign fibros, osteosarcom sau sarcom nediferentiat. Are o rata de supravietuire de 10% la 5 ani.

Sursa: romedic.ro 

Adauga un comentariu