Local

Conducerea Primăriei Iași cere consilierilor locali să voteze propunerea de buget a municipiului

Publicat: 11 mai 2021
Mihai Chirica, edilul Iașului
Primarului Mihai Chirica a transmis o scrisoare deschisă consilierilor locali. Prin aceasta, edilul municipiului Iași le cere consilierilor să voteze propunerea de buget a Iașului

Primarului Mihai Chirica a transmis o scrisoare deschisă consilierilor locali. Prin aceasta, edilul municipiului Iași le cere consilierilor să voteze propunerea de buget a Iașului.

Redăm mai jos întreaga scrisoare deschisă.

„Stimați consilieri locali ai Municipiului Iași,
Dragi ieșeni,

După două runde intense și lungi de negocieri în plenul Consiliului Local asupra bugetului Municipiului Iași pe anul 2021, bugetul va fi din nou propus spre adoptare mâine, 12 mai 2021, în cadrul unei noi ședințe de plen.

Acest proiect de buget nu mai este al primarului Mihai Chirica, ci este rezultatul unei largi dezbateri politice, la finalul căreia proiectul a înglobat zecile de amendamente propuse de toate partidele reprezentate în Consiliul Local. Astfel, după cele două runde de dezbateri din plen, dar și după mai multe întâlniri între primarul Municipiului Iași, conducerile formațiunilor politice și consilierii locali, organizate în ultimele săptămâni, s-au desprins numeroase proiecte ce pot fi structurate în zece direcții esențiale de dezvoltare a orașului nostru, cu atât mai necesare cu cât criza generată de pandemia de COVID-19 s-a soldat cu efecte economice și sociale grave pentru comunitatea ieșeană. În paranteză sunt menționate partidele care au propus sau susținut aceste direcții de dezvoltare, tocmai pentru a demonstra că această listă a fost întocmită fără parti-prís-uri politice, ci numai din dorința de a continua împreună dezvoltarea Municipiului Iași.

1. Atragerea de fonduri europene nerambursabile din orice sursă (proiect susținut public de PNL + PSD + PMP + USR-PLUS).
2. Înființarea trenului metropolitan (PNL + PSD + PMP).
3. Continuarea accelerată a procesului de digitalizare și transparentizare a administrației publice locale (USR-PLUS + PNL).
4. Înființarea Institutului Cultural Ieșean, ca structură de management cultural al Municipiului Iași (USR-PLUS).
5. Susținerea educației și sportului ieșean prin modernizarea tuturor terenurilor sportive școlare, a bazei sportive „Emil Alexandrescu”, a sălilor de sport ale unităților de învățământ („Nicolae Iorga”, „Titu Maiorescu”, „George Coșbuc”, „Ion Creangă”, ”Alexandru Vlahuță”, „Vasile Alecsandri”), precum și a întregii rețele educaționale preuniversitare (PSD + PNL + PMP + USR-PLUS).
6. Creșterea suprafeței urbane verzi a Municipiului Iași, prin împăduriri și înființarea de spații verzi moderne și de loisir (PNL + USR-PLUS + PSD + PMP).
7. Încurajarea mediului de afaceri prin înființarea Centrului – Hub Iași-Connect (PNL + PSD).
8. Dotarea unităților medicale (Spitalele de Recuperare, „Dr. C. I. Parhon” și „Sf. Spiridon”) cu aparatură modernă (PMP + PNL + PSD).
9. Dublarea finanțării de la bugetul local pentru susținerea de proiecte sociale, de tineret, culturale și de acțiune civică (PSD + PNL + PMP + USR-PLUS).
10. Susținerea finanțării modernizării arterelor de circulație din municipiu aflate în faza de proiectare sau de execuție, inclusiv a pistelor de biciclete și a rutelor alternative de transport (PNL + USR-PLUS + PSD + PMP) (O listă care poate suferi modificări este disponibilă aici: https://www.facebook.com/621986057860706/posts/4250942641631678/)

Dincolo de orgolii politice, de interese personale ori de partid, îi invit pe toți consilierii locali să susțină aceste direcții de dezvoltare, pentru care și-au exprimat deja tot sprijinul, rămânând astfel profund atașați de comunitatea ieșeană, care așteaptă din partea noastră responsabilitate, solidaritate și efort susținut în vederea îndeplinirii angajamentelor pe care ni le-am asumat, prin jurământ, în fața ieșenilor”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Aviz amatorilor- continuarea blocării cu rea voință ( amendamente împotriva legii ca justificare politica) nu întra în sfera abuzului în serviciu?
  Prejudiciile create prim aceste acțiuni ar putea fi anchetate penal sub aspectul săvârșirii faptelor prevazute de CCP?
  INTREB PENTRU CUNOSCĂTORI

 • Haha, Chirica si-a pus Manager pe Nasul lui, Alexe pe finul sau care mai apoi si-a pus sotia florareasa sefa la Palatul Culturii, in orasele din VEST se face concurs de management, la noi la IASI PNL-ul inchide ochii si ofera functii de conducere la rude.

  Si apoi ne intrebam de ce orasul nu evolueaza, cine sa faca proiecte? rudele instalate in functii de conducere? Ia puneti un om cu experienta care sa doreasca sa dovedeasca ce stie?

  Primaria Iasi si-a cheltuit tot bugetul doar in Anii Electorali, in rest erau pastrati bani pentru alte vremuri, din lipsa de proiecte.

  Cum ar fi sa avem in Iasi Parcari subterane in zona Centrala? Semafoare Sincronizate, Nicolina sa fie canalizata si deasupra sa se construiasca parcari etc. In 6 ani de Chirica avem pavele si panselute.

 • nici cu tinerii de 15-17 ani nu ma laud , ii vezi prin tot orasul , cu tupeu de interlopi, injura in Piata Unirii de fata cu toata lumea, vorbesc porno in tramvai de fata cu toata lumea si daca le spui ceva, te si injura , asta e generatia ce vine.
  ii vezi cum pedaleaza cu bicla printre pietoni si cu o mare nesimtire ori franeaza in tine, ori trec pe langa tine cu o imensa nesimtire de mare viteza, pe pietonal, mai ceva ca pe o pista de curse. nu mai e niciun respect, educatie, civilizatie in tara asta.
  Spre exemplu in Londra n-ai ce cauta cu bicla in centrul orasului pe trotuare, mai ales pietonal, ca te zboara politia la sectie. Dar cu cine frate? cu Chirica primar, care a tras asa zisa „pista de bicle” pe mijlocul trotuarului, mai rau ca la tigani.

  inca ma amuza cand vad toti biciclistii cum se dau cu bicla prin Piata unirii, chiar si prin statia de autobuz, acolo unde sunt pietoni si asteapta autobuzul. pe pietonalul Alexandru cel Bun , nici nu mai zic, pe acel pietonal se dau copchii cu bicla, n-ai treaba cu ei.
  Mergeti in Londra si luati o lectie de civilizatie, acolo unde bicla nu sta vreodata pe trotuar si nu-mi veniti cu scuza ca aia au infrastructura, aia au bun simt si nu-s jeguri umane sa se dea cu bicla sau masina pe trotuar

 • Buboiul este Chirica. Au dreptate toti, ce cauta atatea rude in Primarie? Chirica trebuie sa-si dea demisia, sa respecte ce a spus „mutul” de la Cotroceni-„fara penali in functie”. Ce cauta o persoana, despre care sunt suspiciuni rezonabile de comiterea unor infractiuni, sa dicteze fondurile Iasului?????

Adauga un comentariu