News Flash:

Conducta de ilegalitati la DAC Pascani

28 Noiembrie 2000
836 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pegia pascaneana de distributie a apei refuza in continuare montarea apometrelor la consumatorii casnici din surse proprii, in contradictie cu prevederile unei hotarari de guvern •Masura afecteaza in primul rand populatia saraca a municipiului pentru care facturarea apei se face in sistem pausal •Cei nevoiasi sunt obligati sa suporte toate pierderile din retea.

Afacerea apometrul

Pentru circa 20% dintre pascaneni, apa potabila poate fi considerata un lux, iar facturile ce sosesc de la Directia de Apa-Canal (DAC), prestatorul acestui serviciu, pot fi considerate adevarate catastrofe. Chiar aceasta parte a populatiei, considerata a fi patura saraca a municipiului, este obligata sa plateasca consumurile de apa in regim pausal. In momentul in care, la nivel national, s-a pus problema contorizarii consumatorilor de apa curenta si energie termica pentru populatie, prin hotararea Guvernului Romaniei nr. 348/1993 se stabileau criteriile privind instalarea respectivelor sisteme de masurare. Prin aceeasi hotarare, Guvernul Romaniei mai stabilea si obligatiile celor doua parti ce erau puse in discutie - distribuitor si consumator. La articolul 6 din respectiva hotarare se prevedea faptul ca "achizitionarea si montarea contorilor pentru populatie cade in sarcina distribuitorilor si se va realiza in etape, pe baza unor programe intocmite de acestia si supuse aprobarii consiliilor locale", pentru ca la articolul 4 sa se specifice ca "incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, la proiectarea imobilelor se va avea in vedere obligativitatea asigurarii conditiilor de montare a sistemelor de masurare pentru intregul imobil si pentru fiecare consumator din imobil".
Chiar daca a fost aprobata din 1993, in cadrul acesteia specificandu-se clar ca achizitionarea contorilor cade in sarcina distribuitorului, la Pascani inca de la inceputul punerii in practica a hotararii de guvern s-au inregistrat nereguli.
Cu toate ca, in fiecare an, Consiliul Local a stabilit un program de contorizare pe zone in municipiul Pascani, principalul punct slab l-a constituit obligativitatea consumatorilor de a-si achizitiona apometrele din surse proprii in contradictie cu prevederile hotararii de guvern. La aceasta se adauga si faptul ca, in Pascani, consilieri au solicitat ca achizitionarea apometrelor pentru familii sarace din municipiu sa fie suportata din bugetul local si nu din cel al DAC, dupa cum prevedea hotararea de guvern pentru toti consumatorii.

Piscine de apa pentru cei mai saraci pascaneni

Aplicarea defectuoasa a hotararii de guvern face ca si dupa sapte ani de la intrarea in vigoare a acesteia, in Pascani sa nu se fi incheiat inca procesul de contorizare a consumatorilor de apa potabila. Chiar si asa, pascanenii ar fi multumiti daca pe factura lunara ar aparea consumul maxim prevazut a fi consumat de o persoana intr-o luna de zile, dupa sistemul pausal, dupa cum prevede Contractul de furnizare, acesta fiind stabilit la 9,8 mc/persoana/luna (echivalentul a 9.800 litri de apa). Insa, la cantitatea de apa consumata se mai adauga si pierderile din reteaua interioara a blocului, pierderi pe care locatarii ce au montate apometre refuza sa le plateasca, acestea cazand tot in sarcina consumatorilor necontorizati. Se ajunge ca pentru o familie formata din patru persoane, cantitatea de apa facturata in sistem necontorizat sa se ridice la 100 mc apa - echivalentul consumului piscinei unei vile de lux in aceeasi perioada de timp, daca apa ar fi reimprospatata zilnic. Prin aplicarea acestui mod de facturare in contradictie cu prevederile Contractului de furnizare incheiat cu consumatorii, conducerea DAC nu numai ca incalca actul incheiat cu beneficiarii serviciului sau in care se prevede ca maximul cantitatii de apa facturata in sistem pausal pentru o persoana pe timp de o luna este de 9,8 mc, dar nu face decat ca totalul datoriilor ce le are de incasat regia de la populatie sa creasca substantial in fiecare luna, mai ales ca majoritatea celor facturati in sistem necontorizat nu sunt altii decat saracii Pascaniului.
Mihai HOGAS
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014458 (s)