News Flash:

Conel sub ghilotina reformei

26 Mai 2000
1233 Vizualizari | 0 Comentarii
•Restructurarea companiei nationale de electricitate este privita cu scepticism de catre actuala conducere •Nu au fost depistate resursele financiare pentru asigurarea stocurilor de combustibili •Energia se va scumpi in medie cu 30% •Recuperarea datoriilor din Republica Moldova isi asteapta rezolvarea

Prezent la Iasi cu prilejul desfasurarii celei de-a X-a editii a Simpozionului National de Retele Electrice, Tudor Serban, directorul general al Conel, a specificat principalele probleme carora trebuie sa le faca fata compania nationala de electricitate. Restructurarea Conel, recuperarea creantelor de la Republica Moldova, asigurarea stocurilor de combustibili pentru urmatorul sezon rece si apropiata majorare a tarifelor la energia electrica si termica reprezinta tot atatea probleme carora conducerea companiei nu le-a prevazut inca finalitatea.

Patru monopoluri in locul unuia singur

Politica desfiintarii monopolurilor companiilor nationale de electricitate din tarile fostului bloc comunist este privita cu scepticism de catre conducerea Conel. Principala motivatie o constituie faptul ca piata romaneasca in domeniu nu este pregatita pentru realizarea unei asemenea masuri. Divizarea companiei nationale de electricitate in patru firme distincte reprezinta in opinia directorului general Tudor Serban instituirea a patru noi monopoluri, restructurarea ca atare fiind privita cu oarecare reticenta. "Sistemul energetic national trece prin momentele cele mai grele. Daca pana acum conditiile de munca erau grele, in prezent trebuie sa facem fata unei restructurari gandite in cea mai mare parte de specialisti din interiorul firmei noastre, restructurare pe care trebuie sa o punem in practica in contextul unei economii in tranzitie. Restructurarea va conduce la un sistem energetic proiectat si realizat pe baza relatiilor contractuale dintre cele patru entitati care se vor crea. Speram ca aceste relatii sa faca ceea ce nu a fost in stare managementul administrativ. Persista insa intrebarea daca managerii vor fi capabili sa faca fata noii situatii. E curioasa chiar strategia care le-a fost impusa tarilor est-europene, deoarece in Vest, sistemele energetice functioneaza integrat. S-a dorit spargerea monopolului dar aceasta genereaza alte patru monopoluri. Problema de fond ramane cea a formei de proprietate a sistemului", a remarcat directorul general Tudor Serban.

Asigurarea stocurilor de combustibili ramane la stadiul de intentie

Asigurarea stocurilor pentru urmatorul sezon rece ramane una din prioritatile Conel. Iesirea din iarna a insemnat pentru companie derularea unei perioade de reducere a presiunii sociale din partea populatiei. Directorul general Tudor Serban a reliefat faptul ca termocentralele erau la limita inferioara a resurselor de functionare. "Iarna din care tocmai am iesit a fost cea mai grea din punct de vedere economico-financiar pentru firma pe care o conduc. Stocurile erau insuficiente, iar posibilitatile de finantare foarte reduse. De pe piata bancara interna s-a reusit obtinerea unui credit de 35 de milioane USD. Sursele de finantare externa erau inchise, motiv pentru care Conel a trebuit sa-si finanteze stocurile din surse proprii", a subliniat Tudor Serban. Conducerea Conel a facut largi referiri la imposibilitatea achizitionarii stocurilor de combustibili pentru iarna care va urma. Conjunctura economico-financiara in care s-a derulat achizitionarea combustibililor pentru iarna trecuta nu lasa loc unor sperante privind normalizarea asigurarii stocurilor. Tudor Serban nu a uitat sa aminteasca faptul ca regiile care au intermediat furnizarea energiei termice si distributia energiei electrice au inregistrat nivele ridicate ale creantelor nerecuperate. "Efortul financiar in iarna a fost de 400 de milioane USD, bani actualmente xinmagazinatix in tara la regii locale, primarii, in industrie si la consumatorii casnici. Pentru completarea stocurilor trebuie ca banii sa se intoarca. Actualmente exista rezerve foarte mici de pacura si gaze, probleme importante inregistrandu-se si la Iasi".

Republica Moldova datoreaza 30 de milioane USD

Prin exportul de energie electrica in Republica Moldova, Conel a acumulat creante de peste 30 de milioane USD. In pofida opunerii conducerii Conel, executivul a mentinut, pentru o scurta perioada, reluarea furnizarii energiei electrice peste Prut. Controversata problema a returnarii datoriei Republicii Moldova catre Conel pare sa-si fi gasit rezolvarea la nivelul comisiilor parlamentare de profil. "Datoria Republicii Moldova de 32 de milioane USD catre Conel pentru energia electrica livrata exista in continuare. A existat posibilitatea ca aceasta suma sa fie scazuta din datoria pe care o avem la bugetul statului. Totusi este o problema: contractul de livrare a fost incheiat intre doua firme si nu intre doua state. Sunt sanse de recuperare a banilor. Momentan nu livram energie electrica pentru Republica Moldova si din cauza faptului ca ei cumpara acum din Ucraina". In principiu, Republica Moldova va exporta in Ucraina alimente in valoare de 30 de milioane USD iar din Ucraina vor fi aduse in Romania circa 750.000 de tone de pacura.

Energia se va scumpi in medie cu 30%

Incepand cu 1 iunie, bugetele romanilor vor fi "incarcate" cu noi majorari la pretul energiei electrice si termice. Populatia va plati cu aproximativ 30% mai mult pentru cele doua servicii. Pretul unui kWh va oscila in jurul valorii de 800 de lei iar o gigacalorie va fi furnizata la 299.000 de lei. Majorarile preconizate de executiv au fost confirmate de Tudor Serban, directorul general al Conel. Principalul factor de decizie al companiei nationale de electricitate a mentionat ca ridicarea tarifelor energiei electrice si termice are la baza paritatea leu/dolar. "In sedinta de Guvern de astazi probabil se va hotari marirea cu 34% a pretului energiei electrice si cu 35% cel al energiei termice incepand cu 1 iunie. Principala motivatie a acestei masuri o constituie modificarea pretului in dolari al materiilor prime, importurile acoperind circa 2/3 din necesar. Pretul gazului metan a crescut de la 50-60 USD/mc la 100 USD/mc. Pretul pacurii a cunoscut un salt de la 100 USD/t la 125-135 USD/t. De altfel, producatorii interni de pacura prefera sa exporte in Turcia, de unde isi recupereaza mai repede banii", a mentionat directorul general Tudor Serban. Noile majorari ale tarifelor la energia electrica si termica nu s-au facut in paralel cu elaborarea unor masuri care sa-i protejeze pe cei cu venituri reduse. Conducerea Conel nu a precizat care vor fi sanctiunile ce se vor impune celor rau-platnici, insa se prevede o noua avalansa a deconectarilor de la retelele de distributie. Precizam ca toamna trecuta Silviu Boghiu, directorul general, la acea vreme al Conel, a atentionat ca institutia pe care o gestioneaza nu detine prerogative in ceea ce priveste protectia sociala a abonatilor pe care-i deserveste.

Alec DANILA
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014806 (s)