Local

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, despre fragmentele de meteorit găsite în Iași: „S-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari”

Publicat: 23 mai 2020

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a făcut publică o imagine cu fragmente de meteorit găsite în Iași. Acesta afirmă că în urmă cu un an un meteorit s-a dezinterat la mare înălțime. Evenimentul nu a trecut neobservat din cauza zgomotului puternic auzit pe raza județului.

„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iaşi! Vedeţi imaginea alăturată! Cu un an în urma deasupra Iaşului un meteorit se dezintegra la mare înălţime şi a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puţin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întâmpla din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iaşi, s-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari.

În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare dar pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă „negricioase, una prezintă irizaţii argintii, friabile” – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau şi să le investighez. După primele informaţii, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcţia de cădere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voineşti. Rog populaţia să menţioneze oră şi locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria şi alte date de interes ştiinţific.”conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

 

Pe 9 iulie, Silviu Gurlui a vorbit despre fenomenul extrem care s-a petrecut în Iași.

„Astăzi la Iaşi s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 şi 30 secunde în oraşul Iaşi şi pe o rază de cel puţin 50 km s-a simţit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibraţii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este încă şi mai mare că nici o autoritate, nici o instituţie nu au găsit răspuns şi nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce?

În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului şi vibraţiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice Încercam să le descifrăm. Revin cum am date concrete.

LE. Ora 01:18/ Din calcule reiese că sursă este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Rep Moldova, cam la 30 km distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la 14:11. În Iaşi s-a simţit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este FIX pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă.

ps: conturul descris mai jos rezultă din relatările primite de la populaţie.”, scria conf. univ. dr. Silviu Gurlui pe 9 iulie 2019.
Comentarii
 • Gurlui, stai acasa mai tata, se vede ca te mananca in cur.. Nu ti gasesti si tu treaba prin gospodarie.. Iti faci de treaba vad..prin politica. Iti spun ca nu stii cu ce se mananca asta, stai linistit bai profesore… Singura ta sansa in politica ieaeana e sa devii brelocul sau borseta celor care chiar au un cuvant de spus

 • Sunt oameni care chiar au realizat ceva in viata privata dar si in cea de cercetare.. Tu vad ca ceecetezi mai tare cum sa fii primar.. Vii numai cu subiecte cu titluri pompoase dar defapt atunci cand citesti si analizezi mai bime subiectele propuseiti dai seama ca sunt niste făsăieli aburite.. Stai bai mamelucule acasa ca nu te voteaza lumea.. In iaai oamenii il iubesc si voteaza cu nea Mihai

 • Valeu domnu europarlamentar, da’ meteoritii astia nu te lasa neam in pace, iti tot dau tarcoale precum preastiintia voastra dati tarcoale vreunui ciolan politic. Ca sa zic asa, citez „aceiasi ora” din preastiintifica dvs declaratie de viitor primar, viceprimar, consilier, referent, sofer, ceva acolo, ce-o fi numa’ sa fie.
  Cum stam cu poluarea, maestre ? Merge, merge peme zecele ? Domle, da’ un aparat de facut europarlamentar si de mangaiat ego-ul sifonat, nu inventezi ?

 • Pentru persoana care a găsit fragmentele în gospodăria lui: valoarea unui meteorit poate fi incredibil de mare.De la 1 până peste 100$ gramul.Asa că d. profesor mai ușor cu preluatul.Scoate mălaiul și plateste

 • Si-a pus careva intrebarea inainte de a lua in mână meteoritul, ca poate contine elemente puternic nocive radioactive??? Este de ajuns sa contina 1 g de radiu sau stronțiu si in 6 luni vei fi mort de cancwr galopant. Dar daca acest meteorit cu provenienta probabila extraterestru contine metale puternic nedetectabile si radioactive de origine extraterestra? Succes

 • Domn prefesor #hastagist, nu va mai luati dupa comentariile rautacioase de mai sus la adresa lu dumitale. Luati la investigatie serioasa bucatile alea cu irizatii, poate ajuta si la alegeri. Cum sa dea domle cu 2 pietre in acoperisul omului, mai ales ca arata a kikat. Da, da, asa precum se exprima si distinsa prima doamna despre nealegatorii sotului ei neales, membri hastagisti cu totii.
  Domle, cheia e intradevar in turnul ceasului de la Palat, acolo, laolalta cu experimentele stiintifice profesorale implantate acolo. Trebe doar luata cheia si intors arcul la ceas.

 • Are dreptate Gurlui.Si baba Vanga a zis ca in 2020 un meteorit va lovi Iasul pe axa Izmir- Baicoi -Ipatele . #respekt Dom profesor!

Adauga un comentariu