Local

Conferinţă de presă susţinută de primarul Mihai Chirica, ministrul Costel Alexe şi europarlamentarul Siegfried Mureşan. Se discută despre atragerea fondurilor europene – LIVE VIDEO

Publicat: 06 sept. 2020
Conferinţă de presă susţinută de primarul Mihai Chirica, ministrul Costel Alexe şi europarlamentarul Siegfried Mureşan. Se discută despre atragerea fondurilor europene - LIVE VIDEO
Conferinţă de presă susţinută de primarul Mihai Chirica, ministrul Costel Alexe şi europarlamentarul Siegfried Mureşan

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, susține o conferință de presă alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Tema principală dezbătuta este cea de atragere a fondurilor europene. Iaşul a atras cele mai multe fonduri europene din zona Nord-Est şi are cea mai accelerată dezvoltare economică.

De asemenea, se solicită atragerea fondurilor europene pe regiunea de Nord Est, care este cea mai săracă regiune din Europa.

Mihai Chirica a semnat contracul pe fonduri europeni pentru drumul Iaşi – Dancu

Prezent la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, edilul municipiului Iaşi, Mihai Chirica s-a arătat încântat de semnarea contractului pentru suprastructurarea liniei de tramvai de pe ruta Iasi-Dancu. Proiectul are o valoare totală de aproap 100 milioane de lei şi va fi realizat în 36 de luni de la data începerii reabilitării. Obiectivul principal al contractului este reabilitatea infrastructurii şi suprastructurii caii de rulare tramvai pe tronsonul străzilor Vasile Lupu şi strada Aurel Vlaicu şi limita intravilan al judeţului Iaşi.

Iaşul va fi primul oraş din România care va avea toată infrastructura de tramvai nouă.

Mihai Chirica a ţinut să transmită un mesaj legat de semnarea proiectului european pentru reabilitarea tronsonului de drum Iasi-Dancu. Edilul municipiului Iaşi a explicat faptul că Iaşul va fi primul oraş din România în care infrastructura de tramvai va fi total reabilitate. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a ţinut să precizeze că finanţarea este una nerambursabilă.

”După mai bine de 40 de ani, din nou, fondurile europene continuă să schimbe Iașul în bine!

Astăzi, la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației , am semnat împreună cu ministrul Ion Ștefan contractul „Reabilitarea Infrastructurii de Tramvai Iași – Dancu”.

Un moment istoric pentru că:

  1. Cu acest tronson se va finaliza tot orașul, în ceea ce privește modernizarea întregii rețele de linii de tramvai ce a demarat acum mai bine de 125 de ani;
  2. Am rezolvat o problemă grea a localității Dancu, ce trenează de peste trei decenii;
  3. Am eliminat riscul de a pierde 4 tramvaie noi, atât de necesare orașului, știut fiind faptul că apariția lor va marca peste 40 de ani decând au fost aduse ultimele, marca Tatra
  4. Vom fi primul oraș din țara care va avea toată infrastructura de tramvai nouă
  5. Nu în ultimul rând, este cu finanțare nerambursabilă, deci fără presiune pe umerii ieşenilor.

Care este valoarea totală a proiectului şi principalul obiectiv

Proiectul, în valoare de 104.022.631.88 lei, va fi realizat în 36 de luni și are ca principal obiectiv reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe tronsonul cuprins între intersecția străzilor Vasile Lupu și strada Aurel Vlaicu și limita intravilan a județului Iași. La Iaşi vor ajunge şi patru tramvaie alimentate electric şi încă 8 staţii de transport public pentru tramvai. În acest fel va fi creat un sistem de transport public eficient electric dar şi atractiv pentru întreaga comunitate ieşeana.
Municipiul Iași va beneficia și de 4 tramvaie moderne alimentate electric și de 8 stații de transport public pentru tramvai. Astfel, va fi creat un sistem de transport public eficient energetic și atractiv care va deservi comunității.

Proiectul “Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” răspunde obiectivelor POR 2014-2020, Axa 4.1 implementat în graficul de timp și bugetul alocat, cu atingerea indicatorilor stabiliți și îndeplinirea obiectivelor propuse.

La conferinţa organizată cu ocazia semnării contractului de finanţare pe bani europeni pentru Iaşi a participat şi ministrul Mediului, Costel Alexe

Adauga un comentariu