National

Conferință importantă în Obstetrică şi Ginecologie, la care a participat și ministrul Victor Costache

Publicat: 18 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conferință importantă în Obstetrică şi Ginecologie la care a participat și ministrul Victor Costache

Doctorul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, a fost prezent la conferinţa „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, organizată de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa lui Victor Costache, Ministrul Sănătăţii şi a unui număr mare de specialişti în domeniu.

Una din temele dezbaterii a fost reevaluarea criteriilor de includere în Programul Național de Fertilizare in Vitro, derulat de Ministerul Sănătății. Ministrul Sănătății și-a afirmat disponibilitatea de a crește bugetul pentru acest sector al sănătății, iar directorul Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, a propus crearea unui grup de lucru, format din specialiști, care să reevalueze din punct de vedere medical criteriile de eligibilitate pentru FIV. Pentru ca numărul femeilor care beneficiază de sprijin din partea statului să crească, autoritățile vor să acopere întreaga sumă necesară unei proceduri de fertilizare.

În afara de programul Ministerului, și Primăria Capitalei derulează un proiect prin care decontează 3000 de euro pentru cuplurile infertile. În cadrul discuțiilor s-a menționat importanța proiectelor FIV 1 și FIV 2 finanțate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin care trei mii de cupluri afectate de infertilitate au acces la procedurile de fertilizare in vitro. Până în prezent, în prima parte a proiectului FIV s-au născut 241 de copii iar 148 de sarcini sunt în evoluție.

Societatea de Obstetrică și Ginecologie a publicat primul ghid de bună practică în infertilitate, a anunțat președintele societății, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu: ”Noi ca societate am generat acest ghid de bună practică în infertilitate, este prima dată când există un astfel de ghid, pentru a fi cât mai etici, clinicile să fie obligate prin protocoalele pe care le fac, să fie cât mai etice față de pacient, și cât mai transparente. Sperăm să reușim. S-a stabilit prin ordin de Ministru ca fiecare clinică privată să facă protocoale după acest ghid și să le aplice, asta înseamnă o responsabilizare a cliniclor, chiar dacă sunt private, să răspundă acestor ghiduri. Pacienții vor ști de aceste ghiduri, malpraxisul se va judeca în funcție de aceste ghiduri, așa cum se judecă de mult timp malpraxurile în ecografia obstetricală și ginecologică”.

Se ia în calcul și schimbarea legislației în acest domeniu. Mai ales că țara noastră este singura din Europa care nu are o lege a fertilizării in vitro. „Noi sperăm să se deblocheze această lege, fiind la nivelul Comisiilor de sănătate din Parlament”, a precizat dr. Radu Zamfir.

Adauga un comentariu