Eveniment-Social

Conferinta internationala despre autism, la Iasi

Publicat: 29 iun. 2016
1
In perioada 2 – 3 iulie 2016, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi va avea loc o conferinta sustinuta de membrii singurului centru din lume care trateaza autismul in primul an de viata. Conferinta MIFNE, in care se va discuta despre semnele de autism intalnite in primul an de viata si pe interventia timpurie, pana la varsta de 2 ani, este organizata de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, in colaborare cu Asociatia Psihologilor Profesionisti din Romania, Fundatia Univers Plus (Piatra-Neamt) si Institutul pentru Cercetarea Tulburarilor din Spectrul Autist (Bucuresti).
Specialistii care vor sustine comunicarile in plen si workshop-urile sunt reprezentanti de marca in acest domeniu. Hanna Alonim este fondatoarea si directoarea Centrului Mifne din Israel, institutie specializata in identificarea semenelor timpurii din spectrul autist si aplicarea de programe de interventie intensiva in primii ani de viata. Centrul Mifne („Punct de cotitura”, in limba ebraica) este o institutie nonprofit, infiintata in Israel in anul 1987 de catre Dr. Hanna Alonim, cu rezultate remarcabile in diagnosticul si interventia pentru copiii cu tulburari din spectrul autist. Este prima si singura institutie de acest gen din lume care trateaza autismul in primii doi ani de copilarie, incluzand intreaga familie. 
Studiile si descoperirile de la Centrul Mifne au aratat ca interventia cu implicarea familiei in primii doi ani de viata poate redirectiona dezvoltarea copilului si poate evita escaladarea simptomelor de tip autist. Studiile ulterioare au aratat ca 83.0% dintre copiii tratati la Centrul Mifne frecventeaza scolile de masa. 
Directoarea centrului, Hanna Alonim, va fi insotita de echipa Centrului Mifne alcatuita din: Einat Kadosh (psihoterapeut si supervizor), Giora Schayngesicht (terapeut Mifne si supervizor), Anat Ben-Ari (terapeut Mifne), Veronika Jakubson (terapeut Mifne ), Dannz Tayar (medic de familie). 
Abordarea Mifne este derivata din teoria atasamentului, care pune accentul pe importanta conectarii umane. Scopul tratamentului este sa ajute copilul sa-si dezvolte un simt al sinelui, capacitatea de a avea incredere si motivatia de a comunica. Metoda se concentreaza pe intregul spectru de componente ale dezvoltarii copilului: aspectele fizice, senzoriale, motorii, emotionale, cognitive prin utilizarea terapiei prin joc reciproc, o metoda implementata la Centrul Mifne pentru a motiva si a oferi un impuls imbunatatirii abilitatilor copilului de a interactiona si a comunica cu mediul, din curiozitate si placere.
Adauga un comentariu