News Flash:

Conflict intre directorul ADS si parohia din Belcesti

1 Iunie 2005
1479 Vizualizari | 0 Comentarii
•De ani de zile, preotul Mihai Zaharia se lupta cu morile de vant pentru retrocedarea terenului parohiilor din comuna Belcesti •Desi legislatia a fost incalcata, institutiile abilitate sa rezolve problema refuza sa se supuna normelor legislative •Printr-o hotarare definitiva si irevocabila, instanta obliga ADS Iasi punerea in posesie a celor sase parohii din localitate cu 27,6 hectare de teren arabil •Directorul ADS a motivat ca nu exista timp pentru respectarea deciziei instantei

De cativa ani, preotul Mihai Zaharia, din comuna Belcesti, este trimis de la Ana la Caiafa pentru a obtine un drept al bisericii, asa cum prevede legislatia in vigoare. Itele s-au incurcat la Agentia pentru Administrarea Domeniilor Statului (ADS), sucursala Iasi. Parohul bisericii din comuna mentionata solicita retrocedarea unei suprafete de 10 hectare de teren agricol care a apartinut parohiilor din satele comunei Belcesti. Deoarece legislatia in vigoare privind retrocedarea terenurilor nu a fost respectata de cei care trebuiau sa o puna in aplicare, problema nu a fost rezolvata nici pana astazi. Preotul Zaharia a facut nenumarate solicitarilor institutiilor abilitate pentru punerea in posesie a terenului si eliberarea dreptului de proprietate, dar in zadar. Abia in luna aprilie a acestui an, subprefectul Florin Ungureanu a solicitat sucursalei ADS Iasi urgentarea acestor proceduri, conform hotararii eliberate de Comisia judeteana de aplicare a Legii nr.18/1991, privind retrocedarea. Conform celor declarate de preotul Mihai Zaharia, singurele raspunsuri primite de la Valeriu Lacatusu, directorul sucursalei ADS Iasi, au fost ca acesta nu are timp. Probabil pana cand directorul Lacatusu isi va face timp pentru punerea in posesie a terenurilor agricole care apartin parohiilor din comuna Belcesti vor mai trece cativa ani si vor urma alte procese prin tribunal. "Domnul director Lacatusu mi-a spus ca nu are timp. Desi legea ne da acest drept, nu intram in posesia terenului si eliberarea titlului de proprietate. ADS Iasi tergiverseaza acest lucru, dar nu stiu din ce motiv. Nu cred ca directorul Lacatusu nu are timp", a declarat preotul paroh Mihai Zaharia.

Minte directorul ADS?

Comisia Judeteana de fond funciar a judetului Iasi din cadrul prefecturii a solicitat conducerii sucursalei ADS sa transmita comisiei locale de fond funciar din Belcesti lista terenurilor care trebuie retrocedate conform legislatiei. ADS Iasi este obligata prin lege sa predea terenurile pe baza de protocol comisiilor locale in vederea eliberarii titlurilor de proprietate si punerii in posesiei a celor indreptatiti. In urma procesului care a avut loc intre Prefectura Iasi si Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, proces care a avut loc la Tribunalul Iasi, magistratii de la Curtea de Apel au emis o hotarare definitiva si irevocabila prin care au dat castig de cauza Prefecturii Iasi si, implicit, preotului paroh. Conform acestei hotarari, cele sase parohii trebuie sa primeasca 27,6 hectare de teren arabil. Directorul Lacatusu sustine ca preotul Zaharia doreste o suprafata de teren mai mare decat ii permite legea. Conform celor declarate de directorul sucursalei ADS Iasi, parohul cere 27 de hectare teren arabil pentru toate parohiile din comuna Belcesti. "Preotul cere 27 de hectare de teren, dar conform Legii nr. 1/2000, Biserica poate primi doar pana la zece hectare", a declarat Valeriu Lacatusu. Dupa spusele sefului ADS, preotul paroh Mihai Zaharia a fost pus in posesia unei suprafete de zece hectare teren arabil, insa acesta refuza sa primeasca terenul pentru ca doreste un alt amplasament. Din moment ce a fost emisa o hotarare definitiva si irevocabila, sucursala ADS Iasi este obligata sa respecte decizia instantei de judecata, iar parohiile sa primeasca cele 27,6 hectare. "Directorul ADS nu poate contesta o hotarare data de instanta. In comuna trebuie sa se deplaseze un reprezentant al ADS si unul de la comisia locala de fond funciar pentru punere in posesie. Cele sase parohii trebuie sa primeasca 27,6 hectare de teren arabil. Sa aiba curajul directorul Lacatusiu si sa se deplaseze la fata locului. Noi nu vrem alt amplasament", a afirmat preotul Zaharia. Primarul comunei Belcesti, Dumitru Diaconu, a declarat ca primaria a facut nenumarate demersuri la ADS Iasi pentru deplasarea unui reprezentant in zona, dar tot timpul a fost invocat faptul ca nu este timp. "Am facut demersuri la ADS Iasi pentru a veni cineva sa predea amplasamentul. Parohiile nu vor un alt amplasament, ci improprietarirea pe vechiul amplasament. Tot timpul, directorul ADS Iasi a motivat ca nu are timp. Noi am facut demersurile dupa ce s-a obtinut in instanta hotararea definitiva si irevocabila", a declarat primarul Dumitru Diaconu.
Magda OLTEANU
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1333 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013990 (s)