News Flash:

Conflict religios intr-o comuna ieseana

28 Ianuarie 2008
4840 Vizualizari | 0 Comentarii
• Din cauza catorva functionari din cadrul Primariei Horlesti, un conflict religios risca sa izbucneasca intre romano-catolicii si ortodocsii din comuna ieseana Horlesti • Desi intre membrii acestor doua confesiuni religioase nu sunt probleme, un conflict religios mocneste • Aceasta deoarece cativa functionari tergiverseaza emiterea autorizatiei de constructie a unei biserici ortodoxe pe un teren aflat in domeniul privat al primariei din Horlesti • "Am fost indrumat catre inginer Cristian Poroch pentru a obtine actele necesare aprobarii construirii bisericii ortodoxe. Acesta mi-a spus: «Ce cauti in biroul meu, nu ai dreptul sa intri aici!». Atunci i-am replicat ca doar nu lucreaza cu oameni? La aceasta imi zice raspicat: «Nu aveti voie sa construiti o biserica pentru ca terenul este in extravilanul satului. Niciodata in Horlesti nu vei vedea biserica ortodoxa, ca terenul este cu vegetatie forestiera». Va dati seama ca am inlemnit...Cum sa spuna una ca asta cand noi aveam deja aprobarea Consiliului Local din Horlesti pentru acea suprafata de 10 ari, ca teren neproductiv?", arata Constantin Ursu, reprezentantul bisericii ortodoxe din comuna Horlesti

Desi intre membrii celor doua confesiuni religioase din localitatea ieseana Horlesti, romano-catolici si ortodocsi, nu sunt probleme, un periculos conflict religios mocneste pentru ca unii functionari tergiverseaza aprobarile de construire a unei biserici ortodoxe pe un teren proprietate privata a primariei. Dupa ce Consiliul Local (CL) al comunei a aprobat darea in folosinta a unei suprafete de 1.000 de metri patrati pentru comunitatea ortodoxa in vederea ridicarii unei biserici, lucrurile s-au poticnit la Consiliul Judetean(CJ) Iasi, unde inginerul Cristian Poroch ameninta ca aici nu se va ridica nici o biserica ortodoxa. "In calitate de reprezentant al comunitatii ortodoxe, am fost la inceputul saptamanii, pe 21 ianuarie, la camera 104, la Consiliul Judetean Iasi, unde am fost indrumat catre inginer Cristian Poroch pentru a obtine actele necesare aprobarii construirii bisericii ortodoxe. Acesta mi-a spus: «Ce cauti in biroul meu, nu ai dreptul sa intri aici». Atunci i-am replicat ca doar nu lucreaza cu oameni? La aceasta imi zice raspicat: «Nu aveti voie sa construiti o biserica pentru ca terenul este in extravilanul satului. Niciodata in Horlesti nu vei vedea biserica ortodoxa, ca terenul este cu vegetatie forestiera». Va dati seama ca am inlemnit... Cum sa spuna una ca asta cand noi aveam deja aprobarea Consiliului Local din Horlesti pentru acea suprafata de 10 ari, ca teren neproductiv?", arata Constantin Ursu, reprezentantul bisericii ortodoxe din comuna. Contactat telefonic in cursul zilei de ieri, Cristian Poroch nu a raspuns, fapt pentru care punctul sau de vedere vizavi de acuzatiile ce i le aduc satenii nu poate fi prezentat. Aceasta s-a petrecut la inceputul saptamanii trecute, la mai bine de jumatate de an de cand CL Horlesti a aprobat darea in folosinta a suprafetei de 1.000 de metri patrati, ca teren neproductiv, pentru ridicarea noii biserici ortodoxe.

Aprobarile


In luna aprilie a anului trecut, primarul comunei Horlesti, Neculai Cucutianu, a convenit asupra cedarii unei suprafete de 1.000 de metri patrati din domeniul primariei, in vederea construirii unei biserici ortodoxe. In acest sens a fost data o hotarare a CL Horlesti, din 26 aprilie 2007, prin care este intarita aceasta cedare. Terenul facea parte din domeniul public, fiind o pasune. Pentru ca in zona sunt in majoritate credinciosi catolici, au aparut si primele impotriviri. Dar, culmea, nu din partea catolicilor care au motivat ca s-ar bucura sa-i vada pe ortodocsi sa aiba si ei o biserica in care sa se roage fara frica de a cadea zidaria cum exista pericolul la biserica veche ortodoxa, ci din partea unor consilieri locali. Astfel, in procesul verbal anexat hotararii locale din 26 aprilie, Anton Marcu, consilier din partea PRM, s-a impotrivit deciziei dar, cu majoritate de voturi, totusi aceasta a fost aprobata. A urmat o a doua hotarare a CL Horlesti, din 31 mai 2007, prin care "se aproba darea in folosinta gratuita, pe perioada duratei constructiei, a suprafetei de 1.000 metri patrati, teren neproductiv, inventariat in domeniul privat al comunei Horlesti, Bisericii ortodoxe Horlesti in vederea construirii unei biserici pentru cultul ortodox", dupa cum este consemnat in aceasta hotarare. Schimbarea clasarii terenului vine in acord cu cerinta Institutiei Prefectului Iasi, deoarece domeniul public este inalienabil, dar poate fi trecut in cel privat si astfel concesionat sau dat in folosinta gratuita comunitatii. "Initial, eu am oferit un teren proprietate personala pentru ortodocsi, dar acestia au refuzat. Am convenit asupra altui teren, de 1.000 de metri patrati, pe care l-am dat comunitatii ortodoxe sa-l utilizeze gratuit. Nu am discriminat si nu discriminez nici un ortodox. La noi sunt si casatorii mixte, oamenii se inteleg bine. S-au intarziat aprobarile de construire pentru ca ortodocsii n-au bani. Probabil si din cauza birocratiei. Noi am dat documentatia necesara si am intervenit pe langa domnul Poroch in vederea eliberarii PUZ (Plan Urbanistic Zonal - n.r.). Ii voi ajuta pe ortodocsi, au aceleasi drepturi ca si romano-catolicii", a precizat Neculai Cucutianu, primarul din Horlesti, de confesiune romano-catolica. Dar, din 31 mai 2007, ortodocsii tot asteapta ca birocratia de la CJ Iasi si CL Horlesti sa emita avizele necesare construirii bisericii. Mai mult, ortodocsii sunt banuiti ca n-au bani sa plateasca aceste aprobari si avize, in consecinta sunt purtati pe drumuri.

O scrisoare marsava


Aproape de neinchipuit: o scrisoare plina de injurii la adresa preotului ortodox, Liviu Popescu, a fost uitata de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a avut sarcina de a rezolva memoriul primit cu privire la situatia din Horlesti. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in hotararea numarul 448 din 17 decembrie, anul trecut, nu constata nici un fel de discriminare a membrilor comunitatii ortodoxe din Horlesti. Daca ancheta condusa de Istvan Haller, membru al CNCD, ar fi aratat cine sunt cei care starnesc cele doua comunitati la conflict, nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie ca din 31 mai 2007 sa tot fie asteptate avizele de construire a bisericii. Dupa cum arata Constantin Ursu, ing. Poroch are probabil anumite interese in Horlesti.

Neintelegerea


Cum motivele potentialului conflict nu constau in neintelegerea catolicilor cu ortodocsii, ci conflictul a aparut din cauza unui functionar din Iasi si a lipsei de personal avizat al Primariei Horlesti care sa cunoasca exact procedurile de acordare a certificatului de construire a bisericii, situatia poate fi rezolvata printr-un mai mare interes al celor in masura sa intervina in acest sens. Intre reprezentantii comunitatii ortodoxe s-a erijat un anume Dumitru Luntraru care, culmea, a militat pentru obtinerea unui teren de la o femeie fara urmasi, localizat undeva mai departe de vechea biserica. Aceasta nu ar face decat sa-i izoleze mai tare pe ortodocsi. Primarul, preotul ortodox si Ursu Constantin, cel care a fost imputernicit de preot sa se ocupe de documentatii si studiile geotehnice, au gasit varianta celor 10 ari de teren neproductiv ca loc de amplasare a noului lacas de cult. Banii pentru ridicarea bisericii au fost promisi de Gigi Becali. Satenii au cumparat deja 70 de metri cubi de boltari, au amplasat un stalp pentru iluminat, insa asteapta ca din Iasi sa primeasca mai repede avizele necesare. In acest sens, a intervenit si Ioan Serbina, secretarul general al CJ Iasi. "Domnul Serbina s-a crucit cand i-am spus de comportamentul lui Poroch. Mi-a promis ca va inlesni aprobarile necesare", a mai precizat Constantin Ursu. Primaria nu are un topograf, un specialist in cadastru si, ca atare, hartogaraia aferenta aprobarilor s-a tot amanat. Adriana Magdici, agent agricol, si Isidor Cucutianu, secretarul CL Horlesti, s-au chinuit sa o scoata la capat cu inventarierea bunurilor comunei si a clasarii domeniului privat si public, intravilan si extravilan. Acestia nu au studii de specialitate si abia s-au descurcat, dar totul s-a poticnit la ing. Poroch. De mentionat ca socrii subprefectului Vasile Etcu sunt din Horlesti, de confesiune catolica.

Catolicii si ortodocsii


Populatia Horlestiului, jumatate de confesiune romano-catolica, jumatate ortodoxa, nu are in istoria sa vreun scandal legat de orientarea religioasa. Ba mai mult, ambele comunitati participa la procesiunile religioase, se ajuta intre ele, neexistand discriminari reciproce. "Nu suntem toti oameni? Nu suntem toti cu acelasi Dumnezeu? De 58 de ani, cati am, nu am avut probleme cu vreun catolic. Sunt oameni gospodari, omenosi. Cat despre biserica noastra, e greu, ca ploua inauntru, e frig, dar speram sa o ridicam pe cea noua", a precizat Stela Oarza, ortodoxa. Acelasi lucru il spune si preotul catolic din Horlesti, ca si pr. protopop Constantin Andrei de la Protopopiatul Iasi, care militeaza pentru intelegere.

Biserica veche, pericol de moarte


Cocotata pe un deal, la iesirea din sat, vechea biserica a ortodocsilor este improprie pentru oficierea slujbelor. Invelitoarea lacasului de cult este din beton si celofan, zidaria nu este terminata, ba mai mult, zidurile, fisurate, nu pot sustine greutatea betonului turnat dupa cum au apucat lucratorii. In atare conditii, Inspectoratul de Stat in Constructii Iasi, dupa verificarile de rigoare a emis o dispozitie prin care arata ca lacasul de cult este periculos pentru oficierea slujbelor. Dar, mai mult, drumul de acces pana la biserica este greoi, in panta, nepietruit si cu noroaie ce trec de genunchi. Doar o cararuie asigura mai lesne legatura cu biserica. La inmormantari, este un calvar dusul mortului, iar batranii abia pot urca pana aici. Nici sursa de caldura nu are biserica. Variantele initiale de construire a noii biserici ortodoxe erau pe un teren la cateva sute de metri dupa aceasta biserica, spre tarini. Acest lucru era sustinut chiar de Dumitru Luntraru, insa el a iesit din calcul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aprobarile neintelegerea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012799 (s)