News Flash:

Conflictul dintre conducerea S.C. TEPRO S.A. si angajati a intrat intr-o noua faza

27 Septembrie 1999
844 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cele 597 de dosare, tratate in favoarea salariatilor S.C. TEPRO S.A. de catre Judecatoria Iasi, au primit termene la Tribunal •Andreiu Catoiu a declarat dupa pronuntarea primei sentinte ca reintegrarea oamenilor va insemna falimentul intreprinderii

Dupa ce in, luna iulie, Judecatoria Iasi s-a pronuntat in favoarea celor 597 de muncitori care actionasera in justitie S.C. TEPRO S.A. si dupa ce conducerea societatii a facut apel la instanta superioara, dosarele au primit termene la Tribunalul Iasi. Numarul mare de angajati care au intentat actiuni separate a determinat impartirea dosarelor pe trei zile. Astfel, 196 de cazuri au fost programate pe data de 7 octombrie, 196 de dosare pe data de 14 octombrie, restul de 205 dosare avind termen pe data de 21 octombrie. Sentintele, pronuntate in urma judecarii cauzelor in procedura de urgenta, la Judecatorie au dat cistig de cauza fostilor salariati de la TEPRO, disponibilizati in urma programelor de restructurare initiate de noii proprietari ai societatii, in speta Zelezarny Veseli, in urma adjudecarii de catre acestia a pachetului majoritar prin licitatie. La momentul pronuntarii sentintei, directrul general al S.C. TEPRO S.A., Andreiu Catoiu, a declarat ca reintegrarea oamenilor va insemna falimentul intrepriderii: "Nu imi permit sa comentez decizia Judecatoriei, dar cred ca este incorecta. Nu s-a tinut cont de nici o proba pe care am adus-o, mai mult, nu se intelege ca oamenii acestia nu mai au unde sa fie angajati, pentru ca nu mai exista posturile pe care sa fie primiti".
In cazul in care conducerea fabricii va fi obligata de o hotarire definitiva sa ii reincadreze pe salariati si sa plateasca salariile pe intreaga perioada in care au fost disponibilizati, asa cum se prevede decizia primei instante judecatoresti, Andreiu Catoiu opineaza ca va fi nevoit sa inchida fabrica: "Nu se intelege ca nu se poate lucra cu un numar dublu de salariati fata de cel necesar. In aceste conditii, vor ramine pe drumuri si cei 1.500 de oameni care au acum asigurata o bucata de piine". La prima instanta, avocatul contestatarilor si-a bazat pledoaria pe faptul ca disponibilizarile nu sint urmare a unui program de restructurare care sa fie acceptat si de reprezentantii salariatilor. In cazul in care acest punct de vedere va fi acceptat si de judecatorii Tribunalului, victoria salariatilor va fi definitiva iar ei vor trebui reintegrati pe posturile pe care le ocupau anterior disponibilizarii.

Fostii si actualii angajati ai intreprinderii au contestat vehement atit procedura de privatizare, cit si programul de restructurare

Dupa preluarea societatii de catre investitorii cehi de la Zelezarny Veseli, la inceputul acestui an, la S.C. TEPRO S.A. au inceput probemele care aveau sa culmineze cu blocarea accesului in Zona Industriala a orasului si cu "excesele de entuziasm" din Piata Palatului Culturii, moment in care au avut de suferit si geamurile cladirii Prefecturii. Conducerea unitatii a incercat sa foloseasca drept solutie de iesire din impas contestarea legitimitatii noii conduceri a Sindicatului Liber TEPRO, varianta esuata in urma hotaririi judecatoresti care il confirma pe Virgil Sahleanu in pozitia de lider sindical.
In paralel, cele sapte incercari de mediere a conflictului de munca de catre Directia Muncii si Protectiei Sociale au fost boicotate de catre aceeasi conducere a S.C. TEPRO S.A., prezenta la negocieri fara mandat din partea Consiliului de Administratie sau cu mandat limitat. In cazul procedurii de privatizare, salariatii acuza conducerea societatii de subevaluarea activelor si adjudecarea pachetului majoritar sub pretul pe care l-ar fi putut oferi piata, iar in cazul programului de restructurare, nerespectarea legislatiei muncii si ignorarea normelor privind restructurarea. De asemenea, printre acuzatii se numara si proasta gestiune a resurselor firmei, managementul neglijent determinind o situatie economico-financiara surpinzatoare fata de rezultatele anilor precedenti: un profit de circa 9 miliarde de lei din luna octombrie 1998 s-a transformat in 11 miliarde de lei pierdere inregistrata in bilantul de pe data de 31 decembrie 1998. La acestea se mai adauga si recentele amenzi contraventionale aplicate de inspectorii Directiei de Control Financiar Fiscal pentru nerepatrierea valutei rezultate din activitatea de export, totalul celor 16 amenzi ridicindu-se la 2,7 miliarde de lei.
Poitia sindicalistilor nu este cea a unor protestatari de dragul protestului. Liderul de sindicat, Virgil Sahleanu, afirma ca nu are nimic impotriva restructurarii si privatizarii in pricipiu, declarind ca "singurul lucru pe care il contestam noi este faptul ca nu s-au respectat legislatia muncii si prevederile legate de protectia sociala a muncitorilor". In cazul intocmirii unui program de restructurare corect fundamentat, conform prevederilor legii, din care sa rezulte necesitatea disponibilizarii de personal pentru rentabilizarea unitatii, sindicatul va aproba o asemenea masura.
Coborit din nou in strada pentru o zi, cu prilejul mitingului din data de 15 septembrie, conflictul dintre salariatii si conducerea S.C. TEPRO S.A. (de altfel, singurul ramas nesolutionat dintre cele sapte inregistrate la DMPS in ultimii doi ani) se va intoarce in salile de judecata in luna octombrie, unde probabil va si ramine pina la solutionare, varianta strazii fiind mai spectaculoasa, dar mai putin eficienta.
Alec Danila
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013819 (s)