News Flash:

Conform informatiilor detinute in prezent - Directorul Roman a condus ilegal Mica Industrie SA

2 Mai 2003
790 Vizualizari | 0 Comentarii
•Administratorii firmei, in frunte cu directorul general Gineta Roman, se fac vinovati de mai multe infractiuni •Cenzorii nu au luat atitudine impotriva acestora, acoperind aceste fapte •Prevederile Legii 31/1990, a societatilor comerciale, au fost incalcate cu buna stiinta, in mai multe randuri •Timp de sase luni de zile, Consiliul de Administratie si Comisia de Cenzori au functionat ilegal •In semn de "recunostinta", Gineta Roman si-a stabilit, in numele actionarilor, un salariu lunar reprezentand echivalentul a 1000 de dolari

Firma se afla intr-o situatie economica dezastruoasa, inregistrand pierderi cumulate de peste 12 miliarde lei si datorii catre bugetul statului de peste 5 miliarde lei. Administrarea societatii comerciale a fost facuta in mod fraudulos, Gineta Roman impreuna cu ceilalti membri ai Consiliului de Administratie incalcand in dese randuri prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Acest lucru a fost posibil si ca urmare a faptului ca mai tot timpul Comisia de Cenzori nu si-a exercitat mandatul. Mai mult, SC Mica Industrie SA nu are Comisie de Cenzori, iar pentru mai bine de sase luni de zile Comisia de Cenzori si Consiliul de Administratie, in cunostinta de cauza, au functionat in afara legii.

Inchisoare sau amenda

La sfarsitul anului 1999, respectiv 2001, Mica Industrie SA avea capitalul social in suma de 4,220 miliarde lei, inregistrand pierderi de peste 4 miliarde lei in 1999 si de peste 5 miliarde lei in anul 2001. In aceste conditii, cand se constata pierderea a peste jumatate din capitalul social, conform articolului 153 din legea 31/1990, administratorii societatii comerciale erau obligati sa convoace Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGA), pentru a hotari reconstituirea capitalului social sau dizolvarea societatii. Insa membrii Consiliului de Administratie au ignorat cu buna stiinta prevederile legale in vigoare. Conform articolului 269 din legea 31/1990, fapta de a nu convoca Adunarea Generala in cazurile prevazute de lege, comisa de administratorii SC Mica Industrie SA, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau amenda. Aceeasi situatie este inregistrata si la sfarsitul anului 2002, cand, la un capital social de 20 miliarde lei, unitatea a inregistrat pierderi cumulate de peste 12 miliarde lei. Nici de aceasta data nu a fost convocata Adunarea Generala. Alaturi de administratorii societatii, vinovati de aceste fapte se fac si membrii Comisiei de Cenzori, care aveau obligatia sa convoace AGA atunci cand administratorii refuza sa o faca.

Abuzuri repetate

In conformitate cu prevederile Legii 31/1990, administratorii unei societati comerciale nu pot vota in baza actiunilor pe care le poseda descarcarea gestiunii lor sau o problema in care persoana lor este in discutie. Nici aceasta prevedere legala nu a fost respectata de catre directorul Gineta Roman, la fiecare Adunare Generala a Actionarilor aceasta votand in baza actiunilor pe care le detine descarcarea de gestiune. Ba, mai mult, Roman a votat si a influentat discutiile ce au dus la stabilirea propriei indemnizatii in cuantum de 1000 de dolari lunar, in calitate de director general al firmei. Nici de aceasta data membrii Comisiei de Cenzori nu si-au facut datoria, trecand cu vederea abuzurile comise in mod repetat de catre Gineta Roman. Mai mult decat atat, majoritatea Adunarilor Generale ale Actionarilor de la SC Mica Industrie SA au fost constituite contrar prevederilor legale in vigoare, Comisia de Cenzori fiind interesata mai mult de incasarea indemnizatiei lunare de 150 dolari decat de legalitatea administrarii unitatii de catre Consiliul de Administratie.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1372 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014822 (s)